Francie zmrazí pomoc Mauritánii

12.08.2008
čtk

Francie odsoudila vojenský převrat, který se odehrál minulý týden v Mauritánii, a oznámila, že této západoafrické zemi zastavuje pomoc. V prohlášení prezidentské kanceláře se uvádí, že Francie nesouhlasí s myšlenkou uspořádat v Mauritánii nové prezidentské volby a vyzývá vojenskou juntu v Nuakšottu, aby propustila svrženého prezidenta Sídího uld Šajcha Abdalláhiho.

Francie zásadně odmítá nové prezidentské volby v Mauritánii, zdůrazňuje se v prohlášení, které požaduje, aby byly respektovány výsledky voleb z loňského roku. Zároveň oznamuje, že Francie posoudí možnost vyhlášení nových sankcí proti Mauritánii.

Abdalláhi byl svržen ve středu pučisty vedenými bývalým šéfem prezidentovy stráže Muhammadem uld Abdalem Azízem. Ten vytvořil jedenáctičlennou státní radu, která má prozatím této islámské zemi vládnout. Oznámil zároveň úmysl uspořádat brzy nové volby a nevyloučil, že v nich bude sám kandidovat na prezidentský úřad.

Převrat, při němž pučisté zajali prezidenta, předsedu vlády a ministra vnitra, byl vyvolán změnami v armádě, jež krátce před sesazením provedl prezident Abdalláhi. Jedním z odvolaných vojenských představitelů byl právě šéf junty Azíz. Abdalláhi se dostal k moci loni, kdy s převahou zvítězil v prezidentských volbách, považovaných za demokratické. Ty ukončily dvouletou vládu vojenské rady.

Již ve čtvrtek oznámily Spojené státy, že v souvislosti s pučem zastavují nehumanitární pomoc Mauritánii, která má hodnotu přes 20 milionů dolarů a je určená například na rozvojové projekty a výcvik mírových sil. Washington současně vyzval k okamžitému obnovení civilní vlády.

Převrat odsoudila také Africká unie, Evropská unie, Liga arabských států a OSN. AU vyzvala juntu k okamžitému propuštění prezidenta a ostatních zadržovaných osob, stejně jako všech jejich rodinných příslušníků, k zajištění jejich bezpečnosti a důstojnosti. V sobotu pak Africká unie oznámila, že zruší členství Mauritánie do doby, než tam bude obnovena demokracie.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek