Rusko vyzývá gruzínského prezidenta k odstoupení

12.08.2008
čtk

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes vyzval gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho k rezignaci. Podle Lavrova nebude Moskva vyjednávat se současným prozápadním vedením Gruzie. Pro Saakašviliho by proto bylo nejlepší, kdyby odstoupil, citovala šéfa ruské diplomacie agentura AP.

Lavrov na tiskové konferenci v Moskvě podle agentury ITAR-TASS zároveň řekl, že Rusko nehodlá Saakašviliho svrhnout. To nepatří do politické kultury Ruska. My nikoho nesvrháváme ani nenastolujeme na trůn, tím se zabývají jiní, citovala agentura Lavrova. Podle jeho slov Saakašvili spáchal zločiny ve vztahu k ruským občanům a Rusko bude mít stěží náladu vést s ním rozhovory.

Lavrov také odmítl další přítomnost gruzínských mírových sil na území Jižní Osetie, kde byli v minulosti gruzínští vojáci rozmístěni spolu s ruskými. Nemohou tam již dále zůstávat. Uvrhli na sebe hanbu jako mírotvorci. Páchali zločiny, prohlásil Lavrov s tím, že gruzínští vojáci útočili na ruské kolegy v době, kdy se Gruzie snažila ovládnout tento odpadlický region na severu země. Tbilisi však již dříve útoky na ruské mírové síly během vojenské operace proti tamním proruským separatistům popřelo.

Na tiskové konferenci s Lavrovem vystoupil i finský ministr zahraničí Alexander Stubb, který nyní předsedá Organizaci pro bezpečnost a spolupráce v Evropě. Stubb zopakoval čtyři body mírového plánu organizace a OSN na urovnání situace kolem Jižní Osetie. Ty zahrnují okamžité a bezpodmínečné ukončení bojů, zajištění přísunu humanitární pomoci, závazek nepoužívat sílu a útočné slovní výpady a rovněž stažení všech ozbrojenců na pozice před zahájením střetů před pěti dny.

Lavrovova výzva k odchodu Saakašviliho z funkce zazněla krátce před příletem francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho do Moskvy. Sarkozy podle agentury AFP již v ruské metropoli přistál a okamžitě odjel do Kremlu, kde chce jako šéf země předsedající Evropské unii přispět k urovnání krize kolem Jižní Osetie. Společná tisková konference Sarkozyho a ruského prezidenta Dmitrije Medveděva je naplánována na 12.40 SELČ. Odpoledne má Sarkozy odletět do Tbilisi a jednat tam také se Saakašvilim.

Zrušena byla naopak dnešní plánovaná schůzka Rady NATO-Rusko v Bruselu. Podle mluvčí aliance musí být řádně připravena a zapotřebí jsou další konzultace. Je to otázka kdy, ne zda, zdůraznila Carmen Romerová přání uskutečnit jednání na úrovni velvyslanců, o které v pondělí požádal ruský zástupce při NATO.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek