Gruzie i Moskva přijímá mírový plán

13.08.2008
čtk

Gruzie přistoupila na mírový plán urovnání konfliktu, který navrhla Francie. Prohlásil to v úterý večer v Tbilisi francouzský prezident Nicolas Sarkozy po jednání s šéfem gruzínského státu Michailem Saakašvilim. S plánem, z něhož byla vyjmuta zmínka o příštím statusu separatistických gruzínských území, vyslovila předtím souhlas také Moskva.

Máme dokument, který přijala Moskva a přijala ho i Gruzie, řekl Sarkozy na tiskové konferenci v gruzínském hlavním městě a dodal, že má souhlas všech protagonistů.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyslovil v úterý souhlas s šestibodovým plánem urovnání konfliktu, který předpokládá stažení ruských i gruzínských sil na původní pozice před vypuknutím bojů před pěti dny. Zavazuje obě strany, že se zřeknou použití síly a vytvoří humanitární koridory.

Dmitrij Medveděv nařídil v úterý zastavení vojenských operací v Gruzii na podporu plánu Sarkozyho, který jednal o podmínkách příměří nejprve v Moskvě a potom v Tbilisi. Není ale zatím jisté, zda boje ustaly.

Je to politický dokument. Myslím, že jsme se plně shodli na principech, řekl Saakašvili na společné tiskové konferenci se Sarkozym.

Sarkozy, jehož země toto pololetí předsedá Evropské unii, řekl, že text dohody předloží dnes na schůzce ministrů zahraničí zemí EU, aby ho mohli schválit a podpořit. Potom se stane základem pro rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

V původním Sarkozyho plánu byly provedeny změny schválené Medveděvem. Z textu byla odstraněna zmínka o jednáních o budoucím statusu Jižní Osetie. Podle Sarkozyho v dokumentu nyní místo toho hovoří o zahájení mezinárodních jednání o obnově bezpečnosti a stability v Jižní Osetii a Abcházii.

Sarkozy ujistil gruzínského prezidenta, že mimořádná ruská bezpečnostní opatření zmíněná v dohodě se budou vztahovat jen na oblasti sousedící s Jižní Osetií, nikoli na širší část Gruzie. Zdůraznil, že duch dohody nyní garantuje celistvost gruzínského území.

Saakašvili vyjádřil naději, že dohoda je předzvěstí toho, že ruské síly v Jižní Osetii nahradí mezinárodní mírové jednotky. Upozornil zároveň, že žádný mezinárodní proces nemůže zpochybnit územní celistvost Gruzie a to, že Jižní Osetie a Abcházie jsou součástí Gruzie.

Gruzie podle něho žádá upřesnění mírového plánu navrženého Moskvou a Paříží a mezinárodní proces se zapojením OSN. Potřebujeme právní detaily, rezoluce RB OSN a větší přítomnost mezinárodních pozorovatelů. Tento proces je třeba internacionalizovat za účasti OSN, zdůraznil.

V Tbilisi se v úterý konal mnohatisícový mítink proti ruské nadvládě, jehož se zúčastnil gruzínský prezident a předáci pěti zemí, Lotyšska, Litvy, Ukrajiny, Polska a Estonska. Polský prezident Lech Kaczyński varoval demonstranty, že Rusko chce vrátit zpět staré časy, kdy kontrolovalo celý region. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko zdůraznil, že svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek