Francouzský tisk k ruské okupaci Gruzie

16.08.2008
čtk

Evropská unie a Spojené státy používají stále ostřejší slova proti Rusku za to, že jeho tanky nadále okupují sousední Gruzii. Dnešní francouzský tisk se shoduje, že Moskva své chování přehání a že Západ jí musí jasně dát najevo, že tudy cesta nevede.

Znamená to návrat studené války? uvádí na první stránce list Libération. Ruská intervence v Gruzii oživila linie zlomu zapomenuté s rozpadem někdejšího Sovětského svazu. Brutalita operace, rozsah a délka okupace svébytného státu představují opravdovou změnu éry. Jednopolární americký řád, který Washington považoval za světový pax americana, dostává praskliny. Po letech na hospodářském dně daly plyn a ropa Rusku prostředky znovu vést mocenskou politiku. Současné Rusko není samozřejmě Sovětským svazem, jeho moc a armáda se projevují jen při jeho hranicích. Gruzie by ale neměla být obětována na základě nějakých geopolitických dohod. Okupace jeho území je nepřijatelná, stejně jako snaha Rusů se zbavit demokraticky zvoleného gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. To by měla Evropa ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi a premiérovi Vladimiru Putinovi připomenout, soudí Libération.

Deník Le Monde uvádí, že kromě porušení suverenity a obsazení území nezávislého státu nesmí mezinárodní společenství přijmout ani ruskou brutalitu. Vůbec nejhorší by bylo, kdyby Moskva si z krize přinesla pocit beztrestnosti, dodává list. Le Monde si také všímá, že EU poprvé v podobné krizi pod vedením francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho zareagovala na mezinárodním poli jako celek, a to navzdory názorovým rozdílům mezi starými a novými členskými zeměmi. Toho Brusel nebyl schopen například v případě války v Iráku.

S podobným hodnocením přichází i Le Figaro, podle kterého Sarkozyho mírová iniciativa není novým Mnichovem, stejně jako nostalgici gruzínské legie nejsou českými demokraty z roku 1938 a Rusové nacisty. Zachováním tváře Ruska ukázala Evropa umírněným v ruském vedení, že rozumí jejich úzkostem, aniž by jim přitom dovolovala cokoli. Ve vztahu k Rusku je zapotřebí zbavit se definitivně logiky síly, které se Moskva pořád tolik oddává. Musí se Rusku dát prostor v budování Evropy, nevést Ukrajinu do konfrontace s ním a přimět Rusy se také konečně usmířit s polskými a tureckými spojenci Západu.

Le Journal de la Haute-Marne uvádí, že na začátku 21. století nikdo nechce umírat pro Gruzii a Kreml si toho z pozice velké mocnosti všiml. Zdá se, že USA si vybraly taktiku pozvolné obrany. Na ruskou demonstraci síly odpověděly strategickou dohodou s Polskem, která předpokládá umístění části protiraketového štítu na polském území. Gruzínská krize vlastně umožnila hladší vyřízení záležitosti kolem základny, soudí deník.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek