Evropská ženská lobby chystá kampaň k volbám

18.08.2008
čtk

Největší zastřešující asociace ženských organizací v Evropě se chystá v září zahájit celoevropskou kampaň za zvolení více žen do Evropského parlamentu. Ve všech členských zemích chce Evropská ženská lobby získat podporu významných osobností i veřejnosti. Informovalo o tom sdružení Fórum 50 procent, které v Česku prosazuje vyšší zastoupení žen v politice. Mezi sdružené asociace patří Česká ženská lobby.

Evropské volby se uskuteční v červnu příštího roku a členské státy v nich budou volit své zástupce. Evropský parlament má nyní 785 členů. Ženám připadá třetina křesel. Právě třetinu považují odborníci za minimální hranici, kdy je ještě možné zachovat určitou rovnost. Česko má v europarlamentu celkem 24 poslanců, 19 mužů a pět žen.

Kampaň podporuje rovné zastoupení žen a mužů, tedy 50 na 50. Aktivistky pro ni zvolily titul: Bez rovnosti pohlaví není moderní evropské demokracie. Podle asociace Evropská ženská lobby má být její akce nadstranická.

Kampaň má vyvíjet tlak na politické strany a ty, kteří rozhodují, aby zajistili rovnoměrné zastoupení žen na kandidátních listinách do evropských voleb, v příští Evropské komisi i na všech vysokých politických postech, uvedla na svých stránkách asociace.

Prvním krokem kampaně bude část nazvaná Call for action neboli Výzva k činu. Na svou stranu se lobby bude snažit získat ve všech státech významné osobnosti, politické strany i celou veřejnost, uvedla na svých stránkách.

Evropská ženská lobby zastřešuje ženské organizace z členských a kandidátských států. Sídlí v Bruselu. Hájí práva žen a prosazuje rovné šance pro obě pohlaví. Lobbuje za ně v Evropském parlamentu, komisi i radě ministrů. Usiluje o zlepšení ekonomického postavení žen, jejich uplatnění na trhu práce či zapojení do rozhodování. Jedním z hlavních témat je ochrana před násilím. Věnuje se i situaci přistěhovalkyň.

Česká ženská lobby má 21 členských organizací. Mezi nimi je například Český helsinský výbor, společnost Gender Studies, Moravská asociace podnikatelek a manažerek či romská ženská skupina Manushe.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek