Kaczyński: Postoj EU vůči Rusku je nejednotný

18.08.2008
Euractiv

Příměří mezi Gruzií a Ruskem bylo uzavřeno v pátek 15. srpna. Nicméně ruské jednotky stále zůstávají na gruzínském území. Členské země EU sice odsuzují nepřiměřenou vojenskou akci Ruska, ale důraz, s jakým o tom hovoří, se liší.

Za velkého přispění diplomatického úsilí Francie, která nyní EU předsedá, se podařilo zprostředkovat uzavření příměří mezi Gruzií a Ruskem. Obě strany konfliktu souhlasily s jeho podmínkami v pátek 15. srpna. Rusko nicméně se stažením svých jednotek z gruzínského území otálí. Vše nasvědčuje tomu, že Moskva usiluje o připojení území Jižní Osetie a gruzínské provincie Abcházie ke svému území. Podmínky uzavřeného příměří navíc nic neříkají o zachování územní celistvosti Gruzie.

Právě to se stalo předmětem kritiky polského prezidenta Lecha Kaczynského. Podle něj byl postup Francie při jednáních s Ruskem příliš podřízený. Kaczynski prohlásil: „Mělo se říci jasně Rusům, že imperiální doby skončily a že Rusko musí opustit takovou politiku, pokud se nechce dostat do mezinárodní izolace. Polský prezident označil postoj EU k ruské vojenské intervenci za měkký a nejednotný.

Členské státy EU se shodují v tom, že ruská odpověď na gruzínské vojenské operace byla nepřiměřená. Nejtvrději ruskou akci kritizuje právě Varšava spolu s pobaltskými státy. Naopak Francie, Německo nebo ČR připomínají, že ruský zásah byl reakcí na málo pochopitelný útok gruzínské armády.

Německá kancléřka Angela Merkel po pátečním rozhovoru s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem uvedla, že považuje některé kroky Ruska za nepřiměřené. Zároveň včera vyjádřila plnou podporu Gruzii v jejím současném konfliktu s Ruskem a podpořila případný vstup Gruzie do NATO. Právě rozšíření NATO o Gruzii a Ukrajinu je trnem v oku Moskvě.

Dnes v poledne by mělo začít postupné stahování ruských jednotek z gruzínského území. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Rice vyjádřila naději, že tentokrát ruský prezident slovo dodrží a stahování ruských sil skutečně začne. Stahování mělo dojít již po podepsání příměří v pátek.

AUTOR www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek