Francie: Unie musí bojovat s globální recesí

20.08.2008
Euroactiv

Francouzský premiér François Fillon v pondělím prohlášení volá po „koordinované akci“ vlád napříč sedmadvacítkou, která by zmírnila ekonomický propad. Zdůraznil, že Francie nově navrhovaná administrativní opatření představí během září.

„Máme v Evropě společný hospodářský prostor a společnou měnu,“ prohlásil Fillon na setkání ministrů francouzské vlády zodpovědných za ekonomiku. Dodal, že vzhledem k tomuto propojení zemí eurozóny je koordinace hospodářských politik „nevyhnutelná“. „Potřebujeme navrhnout takový mechanismus, který by zajistil, aby všechny evropské státy mohly pružně reagovat na ekonomické výkyvy.“

Minulý týden evropský statistický úřad Eurostat uveřejnil pesimistická čísla, ze kterých vyplývá, že ekonomika eurozóny se za druhé čtvrtletí propadla o 0,2%. To je velmi významný milník, protože hospodářství tohoto bloku naposledy zaznamenalo pokles před dlouhými 13 lety. Analytici se teď přou, zda propad bude pokračovat i v dalším čtvrtletí a tedy jestli nastane recese.

Francouzská ministrně pro ekonomiku Christiane Lagarde připomněla, že „nikdo nemůže očekávat, že se situace ve Francii v dalším kvartále zlepší v situaci, kdy nepříznivé faktory zpomalují hospodářství i během léta. Lagarde ovšem zůstává optimistkou a domnívá se, že v posledním kvartále se nepříznivý vývoj obrátí.

Německo, tedy největší ekonomika Unie, které se až doteď drželo nad vodou také zažilo strmý pád. V posledním čtvrtletí zaznamenalo hospodářský pokles o půl procentního bodu. Evropští státníci se prozatím vyvarovali toho, aby nastalou situaci označili jako recesi, nicméně mluvčí Komise už připustila že vyhlídky do budoucna „nejsou právě růžové“.

Premiér Fillon oznámil, že jeho kolegyně Lagarde by měla v nejbližší době představit francouzskému prezidentu Sarkozymu plány na oživení ekonomiky. Návrhy by následně měly být projednány na setkání ministrů zahraničí Unie, které se uskuteční v Nice 12. a 13. září.

Fillon zároveň naznačil, že se Francie určitě nechce vydávat španělskou cestou dotací do bydlení a malého podnikání. Takové finanční injekce nejenže nepřinášejí kýžený výsledek, ale navíc by nebyly zvladatelné pro napjatou veřejnou pokladnu ve Francii. Země galského kohouta počítá letos se schodkem státního rozpočtu ve výši asi 2,5% HDP, nicméně analytici upozorňují, že v případě dalšího propadu ekonomiky může schodek atakovat hranici 3% HDP.

Autor: Euroactiv

Sdílet tento příspěvek