Polsko podepsalo smlouvu o radaru

20.08.2008
čtk

Americká ministryně zahraničních věcí Condoleezza Riceová a její polský protějšek Radoslaw Sikorski podepsali smlouvu o výstavbě americké protiraketové základny v Polsku.

Tento systém je čistě obranný a není proti nikomu namířen, řekla Riceová po schůzce s polským prezidentem Lechem Kaczyńským a premiérem Donaldem Tuskem. Podle amerických představ má být štít ochranou před případným raketovým útokem z rizikových států, jako jsou Írán nebo Severní Korea.

Polští a američtí vyjednávači dospěli k finální dohodě o výstavbě sila s deseti antiraketami ve čtvrtek 14. července.

Jeden z mých hlavních strategických cílů byl dosažen, prohlásil prezident Kaczyński. Zároveň poděkoval polským i americkým orgánům, minulému polskému kabinetu i současné vládě Donalda Tuska za jejich práci, která byla podle jeho slov korunována úspěchem.

Americké plány na výstavbu základny v Polsku a protiraketového radaru v Česku nelíbí Rusku, které je považuje za ohrožení vlastní bezpečnosti. Pohrozilo mimo jiné rozmístěním vlastních raket v Bělorusku. Spekulovalo se i o vyzbrojení ruské baltské flotily jadernou municí, to ale Rusko v úterý popřelo.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek