Za zdražování bude hrozit na Slovensku i vězení

20.08.2008
čtk

Neúměrnému zvyšování cen v době přechodu na euro bude moci vláda slovenského premiéra Roberta Fica zabránit i regulací. Tamní kabinet dnes schválil návrh novely zákona o cenách, která umožní více ministerstvům ovlivňovat tvorbu cen zboží a služeb. Za bezdůvodné zdražování bude obchodníkům v některých případech hrozit dokonce vězení.

Regulace by měla přijít na řadu až po tom, co se ceny konkrétního zboží nesníží ani navzdory přijatým opatřením proti jejich neúměrnému nárůstu. Administrativní zásahy do cen připouští novela do konce roku 2009, tedy po celý rok od zavedení eura.

Úřady budou moci například určit maximální míru zvýšení ceny zboží, nebo závazný postup při stanovení ceny. Při něm se bude vycházet z ekonomicky oprávněných nákladů a přiměřeného zisku, jejichž úroveň bude moci nastavit regulátor. Ministerstva budou hlavně podrobně sledovat vývoj cen ve svých rezortech. Důkladněji by měla kontrolovat hlavně ceny potravin, energií, zdravotnických služeb a poplatky v dopravě.

Za neodůvodněné zdražování bude obchodníkům zřejmě ve výjimečných případech hrozit vězení. Předpokládá to návrh novely Trestního zákona, kterou dnes schválila vláda. Trestného činu se ale dopustí jen ti, kteří budou prodávat za vyšší než regulované ceny. Oba materiály ještě musí schválit parlament.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek