Bělorusko propustilo z vězení dva opoziční činitele

21.08.2008
čtk

Bělorusko propustilo z vězení dva představitele opozice. Režim Alexandra Lukašenka se tak snaží zlepšit vztahy s Evropskou unií a Spojenými státy. Minulý víkend byl z vězení propuštěn nejznámější představitel opozice Aljaksandr Kozulin.

Podnikatel Sergej Parasjukevič byl v dubnu odsouzen ke dvěma a půl roku vězení za údajné napadení policisty při svém zatčení. Parasjukevič organizoval protesty drobných podnikatelů proti novému zákonu o firmách, který Lukašenko prosadil. Druhým propuštěným je aktivista Andrej Kim.

Domnívám se, že mé propuštění je výsledkem nátlaku ze Západu, ze strany Spojených států na běloruské úřady a za to jsem velmi vděčný, prohlásil Parasjukevič. Evropská komise označila propuštění obou aktivistů označila za povzbudivý krok.

Bělorusko se snaží zlepšit vztahy se Západem především kvůli sporu s Ruskem o ropu. Západní státy kladou důraz právě na otázku politických vězňů. Evropská unie a Spojené státy některé běloruské představitele odmítají vpouštět na své území.

Kromě věznění politických oponentů Západ kritizuje Lukašenka za potírání svobody tisku, násilné potlačování protestů a manipulování voleb, naposledy v březnu 2006, kdy si Lukašenko zajistil třetí mandát.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek