Francie a Německo odmítají obavy Ruska ze štítu

21.08.2008
čtk

Francie a Německo odmítly obavy Ruska z amerického protiraketového štítu a jeho protiruského zaměření. Rusko protestuje proti podpisu polsko-americké dohody.

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí řekl, že Francii se nezdá, že by celý projekt mohl ohrozit Rusko nebo rusko-americkou rovnováhu. Vyslovil přání, aby Rusko a USA o věci dál jednaly.

Myslíme si, že zvyšování balistické hrozby z Blízkého východu, zvlášť z Íránu, je realita, a tudíž je legitimní zamýšlet se nad tím jak na to reagovat, řekl.

Mluvčí německé vlády nechtěl samotný podpis polsko-americké dohody komentovat s poukazem na to, že jde o dvoustrannou záležitost. Řekl ale, že podle Německa není americký protiraketový systém namířen proti Rusku, ale může také ochránit Evropu.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski doufá, že i přes ostrou ruskou kritiku si oba státy udrží normální sousedské vztahy.

Jako gesto jsme navrhli (Rusům) inspekce (na budoucí základně), řekl Sikorski. Zároveň prý věří, že ruské úřady nevyužijí téma protiraketové obrany k mobilizaci své veřejnosti.

Výroky ruských armádních představitelů ohledně zamýšleného amerického protiraketového štítu ministr označil za výkřiky na relativně nízké úrovni. Sikorski doufá, že tito generálové zůstanou pod politickou kontrolou.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek