Klaus: Rusko nepředstavuje nebezpečí

21.08.2008
čtk

Český prezident Václav Klaus poskytl rozhovor ruskému listu Kommersant, který se uskutečnil ještě před nedávným vstupem ruské armády do gruzínské Jižní Osetie. Rozhovor se věnuje jeho názorům na vpád vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa v srpnu 1968.

Pro mě byli Rusové také oběťmi krutého komunistického totalitního režimu a já osobně k nim nijakou nenávist necítím, řekl Klaus. Podobný postoj podle něj postupně převládne i v celé České republice.

Klaus si nemyslí, že se Rusové a Češi nacházejí na různých stranách barikád. Podle něj nás spíš kdosi na tyto různé strany barikád neustále postrkuje, a naším úkolem je tomu zabránit.

Český prezident v rozhovoru řekl, že nechce mluvit za všechny české občany, ale on osobně v současné době necítí ze strany Ruska žádné nebezpečí. Ano, Rusko je jiné než my. Máme jiný politický systém, jinou míru politického pluralismu, jiný stupeň demokracie, podotkl. V žádném případě by prý neměnil, ale bát se Ruska je podle něj něco úplně jiného.

Na otázku, zda případné vybudování amerického radaru na českém území nevyvolá roztržku ve vztazích Moskvy a Prahy, reagoval Klaus slovy, že americká protiraketová základna je vojenské zařízení, jakých jsou ve světě desítky. Není namířena proti Rusku, a nikdo by to tak neměl interpretovat, dodal.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek