Rusové zůstanou na Ukrajině do roku 2017

21.08.2008
čtk

Ruská černomořská flotila zůstane na Ukrajině až do roku 2017. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko ale nechce, aby její přítomnost vtahovala Kyjev do ruských vojenských konfliktů.

Juščenko minulý týden prohlásil, že lodě ruské černomořské flotily, které narychlo vypluly ke gruzínskému pobřeží, budou potřebovat od ukrajinských úřadů zvláštní povolení pro návrat na základnu v Sevastopolu. Rusko tvrdí, že je to v příkrém rozporu s duchem a literou rusko-ukrajinské smlouvy z roku 1997.

Juščenko podle agentury Interfax zopakoval svou výzvu Moskvě, aby o flotile jednala. Snahou Kyjeva je zajistit, aby Ukrajina nemohla být ani nepřímo vtažena do ruských vojenských konfliktů.

Polovina Ukrajinců se podle průzkumu cítí v důsledku rusko-gruzínské války ohrožena. Pro předčasný odchod ruské flotily z Krymu se vyjádřilo jen 17 procent respondentů, setrvání základny i po roce 2017 podporuje 27 procent Ukrajinců.

Mezi Moskvou a Kyjevem existuje v poslední době napětí, protože Ukrajina jako Gruzie usiluje o členství v NATO. Rusko vnímá podobný krok ve svém sousedství jako nepřátelský.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek