Ruský parlament vyzývá k rozbití Gruzie

25.08.2008
čtk

Horní komora ruského parlamentu vyzvala prezidenta Dmitrije Medveděva, aby uznal nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. Informovala o tom agentura Reuters. Stejný text dnes velmi pravděpodobně schválí i Státní duma, dolní komora ruského parlamentu.

Rada federace bere v úvahu opakované žádosti Jižní Osetie a Abcházie o uznání jejich nezávislosti, včetně těch z 22. a 24. srpna, a navrhuje uznat nezávislost Jižní Osetie a Abcházie, uvádí se v textu parlamentního usnesení.

Rusko ani žádný jiný ze členských států Organizace spojených národů zatím tyto dva státy neuznal. Hlasování se koná v době, kdy se kvůli situaci na Kavkaze rozhořela mezinárodní krize.

Začátkem tohoto měsíce se Gruzie pokusila silou obnovit kontrolu nad Jižní Osetií. Rusko proti ní poprvé od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 použilo armádu mimo své území. To vyvolalo rozhořčenou reakci ze strany Spojených států, které jsou hlavním spojencem Gruzie a které trvají na zachování její územní celistvosti.

Ozbrojený konflikt mezi Moskvou a Tbilisi způsobil v Gruzii škody ve výši téměř dvě miliardy dolarů. Řekl to gruzínský prezident Michail Saakašvili v rozhovoru pro britský deník Financial Times.

Saakašvili poznamenal, že Gruzie potřebuje nejen finanční pomoc na obnovu, ale také určitý druh garance ze strany Evropy a USA, aby se zmírnily obavy zahraničních investorů. Jedná se o infrastruktury, silnice a železniční síť, ale také o důvěru, zdůraznil prezident.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek