Plynovod Nabucco potřebuje podporu EU

27.08.2008
čtk

Projekt plynovodu Nabucco z kaspické oblasti do západní Evropy bude kvůli aktivitám Ruska ohrožen. A to v případě, že se Evropská unie na nejvyšší politické úrovni nezasadí o to, aby získal dostatečné dodávky. Řekl to agentuře Reuters bulharský ministr hospodářství a energetiky Petar Dimitrov.

Nabucco, který má stát téměř osm miliard eur (195 miliard korun), je pro EU úhelným kamenem jejích snah o snížení závislosti na ruském plynu. Podle Dimitrova však dobrý záměr nestačí a celý projekt potřebuje silnou politickou záštitu, která vyváží intenzivní protisměrné snahy Moskvy.

Nalezení dostatečných dodávek je velký problém, který nemohou vyřešit pouze snahy firem z konsorcia pro Nabucco. Bez politické dohody se to řešit nedá, řekl ministr. Vysvětlil, že Rusko mezitím začalo vést politická jednání s cílem skoupit plyn z kaspické oblasti pro sebe.

Myslím, že EU by měla také vést takováto jednání a neomezovat se jen na principiální podporu projektu, řekl Dimitrov. Zopakoval svůj návrh, aby se na vysoké politické úrovni sešli zástupci dodavatelských, odběratelských a tranzitních zemí, aby vyřešili spory a práci na celém projektu urychlili.

Nabucco má do Evropy přepravovat přes 30 miliard krychlových metrů plynu ročně ze zemí kolem Kaspického moře popřípadě z Blízkého východu. Povede z Turecka přes Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska a zahájit provoz by měl v roce 2013.

Práce na výstavbě by měly podle posledních informací začít v roce 2010. Projekt však již byl vícekrát zbrzděn a nyní jej provází nejistota, zda se podaří zajistit dostatek dodávek ze zemí bývalého Sovětského svazu. Obavy o osud Nabucca zvýraznil hlavně nedávný vojenský konflikt mezi Ruskem a Gruzií, který podle některých pozorovatelů zapadá do snahy Moskvy ochromit export kaspické ropy a zemního plynu cestami, které Rusko nekontroluje.

Dodávky pro Nabucco slíbil zatím pouze Ázerbájdžán. Dalšími potenciálními dodavateli jsou Turkmenistán, Kazachstán, Irák a Egypt.

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom chce projekt Nabucco vyřadit ze hry konkurenčním projektem South Stream, který má přivádět ruský plyn do jihovýchodní a střední Evropy. Evropa je na ruském plynu závislá z jedné čtvrtiny a země střední Evropy včetně České republiky ještě mnohem více.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek