Západ odsuzuje ruské uznání Jižní Osetie a Abcházie

27.08.2008
čtk

Předsednictví Evropské unie odsoudilo rozhodnutí Ruska uznat nezávislost gruzínských separatistických provincií Jižní Osetie a Abcházie. Washington ho považuje za politováníhodné, podle prezidenta George Bushe jde o nezodpovědné rozhodnutí. Londýn a Berlín tento krok kategoricky odmítly a Tbilisi se domnívá, že Moskvě její počínání přinese izolaci. Česká republika trvá na svém původním stanovisku a nadále uznává územní celistvost Gruzie.

Očekáváme, že Rusko dostojí svým mezinárodním závazkům, řekl George Bush. Rusko by podle něj mělo znovu zvážit toto nezodpovědné rozhodnutí, které jen zostří napětí, zkomplikuje vyhlídky na jednání a je v rozporu s dohodou o příměří i s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, které Rusko v minulosti podpořilo.

Český premiér Mirek Topolánek po schůzce s prezidentem Václavem Klausem prohlásil, že s ruským uznáním Jižní Osetie a Abcházie nesouhlasí. Česká vláda pokládá za viníka současné napjaté situace Rusko. V tom se neshoduje s prezidentem, který naopak vidí odpovědnost především na straně prozápadně orientovaného gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Česká republika vnímá uznání Jižní Osetie a Abcházie jako útok na nezávislost, suverenitu a územní celistvost Gruzie, uvádí se v prohlášení českého ministerstva zahraničí.

Slovenské ministerstvo v prohlášení uvedlo, že ve vztahu ke Gruzii a k řešení konfliktů na jejím území zastává zachování principů svrchovanosti a teritoriální nedotknutelnosti v současných hranicích. Slovensko může jako jedna z mála zemí Evropské unie principálně trvat na územní celistvosti Gruzie, jako to učinilo v případě Srbska a Kosova, uvádí se v textu. Slovensko patří k zemím, které neuznaly nezávislost Kosova.

Francie, která nyní předsedá Evropské unie, ruský krok odmítla. Zároveň vyzvala k politickému řešení konfliktu v Gruzii. Rozhodně to odsuzujeme, řekl francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner v debatě v jednom z parlamentních výborů. V prohlášení úřadu prezidenta Nicolase Sarkozyho se uvádí, že ruské rozhodnutí je v rozporu se zásadami gruzínské suverenity a územní celistvosti.

Tbilisi se domnívá, že z právního hlediska je postup Kreml bezcenný Tajemník gruzínské bezpečnostní rady Alexandr Lomaia řekl, že pro Rusko to bude mít vážné důsledky.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová označila uznání Jižní Osetie a Abcházie za politováníhodné. Moskva se podle ní dostala do rozporu s několika rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, jež sama schválila. Ministryně ujistila, že USA budou nadále považovat Jižní Osetii a Abcházii za součást Gruzie; USA prý také použijí svého práva veta, pokusí-li se Rusko změnit status Jižní Osetie a Abcházie v Radě bezpečnosti.

Britský ministr zahraničí David Miliband vyzval k nejširší možné koalici proti ruské agresi v Gruzii. Za přímé porušení rezoluce Rady bezpečnosti a územní celistvosti Gruzie označil postup Moskvy generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Domnívá se, že ruský postup v minulých týdnech vzbuzuje pochyby o tom, zda jde Rusku stále ještě o mír na Kavkaze. NATO rozhodně podporuje svrchovanost a územní celistvost Gruzie a vyzývá Rusko, aby tyto principy respektovalo, řekl de Hoop Scheffer.

Italský ministr zahraničí Franco Frattini prohlásil, že uznání separatistických oblastí není v souladu s mezinárodním právem a že balkanizace Kavkazu podle etnické příslušnosti představuje vážné nebezpečí pro všechny.

Německá kancléřka Angela Merkelová označila ruské rozhodnutí za nepřijatelné a odporující základnímu mezinárodnímu principu národů na územní celistvost. Její švédský kolega Carl Bildt si myslí, že ruské rozhodnutí je zásadním porušením mezinárodního práva a ohrožením stability celé Evropy.

Finské předsednictví Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě je téhož názoru; upozornilo, že Rusko jako členský stát porušilo principy OBSE.

V Abcházii i Jižní Osetii po ruském rozhodnutí uznat jejich nezávislost propukly oslavy. V Suchumi se střílelo do vzduchu, lidé otevírali šampaňské, ulice se zaplnily davem, v němž mnozí měli slzy v očích. Abchazský prezident Sergej Bagapš dnešek označil za historický den. Děkuji ruským představitelům i ruskému národu za toto velkolepé rozhodnutí uznat nezávislost Abcházie, řekl. Střelba do vzduchu se ozývala také z předměstí jihoosetského Cchinvali a i tam novináři viděli oslavující lidi. Jihoosetský prezident Eduard Kokojev prohlásil: Pro náš národ je to významný den. Rusko nás zachránilo před genocidou.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek