Lavrov žádá zbrojní embargo vůči Gruzii

01.09.2008
čtk

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval ke zbrojnímu embargu vůči Gruzii, dokud nebude mít novou vládu. Lavrov pronesl tato slova před studenty prestižní moskevské vysoké školy MGMIMO.

Rusko pokračuje v sérii výroků, které mají zastrašit představitele evropských zemí na dnešním mimořádném summitu, který se bude zabývat rusko-gruzínským konfliktem a postojem Unie k Moskvě.

Pokud se Spojené státy a jeho spojenci nakonec nezachovají v zájmu svých vlastních národů a v zájmu gruzínského lidu, ale zvolí si raději Saakašviliho režim, bude to chyba historických rozměrů, cituje agentura AP z Lavrovova projevu.

Pro začátek by bylo dobré vyhlásit embargo na zbraně tomuto režimu, dokud jiná vláda nezmění Gruzii v normální stát, dodal.

Rusko-gruzínský spor o Jižní Osetii a Abcházii, usilující od počátku 90. let za podpory Moskvy o nezávislost, vyústil začátkem srpna do několikadenních krvavých bojů. Po podepsání příměří Kreml oficiálně uznal samostatnost obou separatistických provincií, což vyvolalo nesouhlasné reakce ve světě.

USA a Evropa obviňují Rusko z nepřiměřeného použití síly a z porušení dohody o příměří, podle níž se měly jednotky obou stran stáhnout na pozice před vypuknutím konfliktu. Rusko ale ponechalo část svých vojáků v takzvané bezpečnostní zóně při jižních hranicích Jižní Osetie.

Podle Lavrova si Rusko přeje co nejbližší spolupráci s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a s OSN, aby mohlo plnit šest bodů dohody o příměří zprostředkované Francií.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek