Neizolujme Rusko, radí američtí experti

01.09.2008
čtk

Před dvěma a půl roky označila americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová vztahy s Ruskem za nejlepší během posledních let. Kvůli konfliktu v Gruzii se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem skoro nekomunikuje.

Konflikt v Gruzii ochladil vztahy mezi USA a Ruskem na nejnižší stupeň od dob studené války. V současné době není třeba zvedat telefon a volat do Ruska, uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Wood.

Zásah ruských vojsk v Gruzii chápou ve Washingtonu jako útok na heslo prezidenta George Bushe o svobodě a demokracii. Slova Riceové vůči Moskvě jsou tím pádem mnohem ostřejší než dříve a označují Moskvu za agresora.

Americká ministryně s Lavrovem nehovořila už skoro dva týdny. Po vyjednání příměří mezi Ruskem a Gruzií navíc navštívila Tbilisi, kde vyjádřila podporu gruzínskému prezidentovi Michailu Saakašvilimu.

Rusko obvinilo USA, že konflikt na Kavkaze vyprovokovaly a uznalo nezávislost dvou gruzínských separatistických oblastí Jižní Osetie a Abcházie.

Napětí mezi oběma velmocemi ještě vzrostlo, když Spojené státy podepsaly s Polskem dohodu o umístění protiraketových střel na polském území. Oba státy spolu dosud přes zhoršení vztahů spolupracovali v otázce íránského jaderného programu.

Někteří odborníci však před konfliktem USA s Ruskem varují. Obávám se, že jsme ve značně obtížné situaci. Žádná ze stran totiž nechce říct: Uděláme krok zpět a popřemýšlíme o konstruktivním řešení, které nás vrátí zpět k jednacímu stolu, míní bývalý americký velvyslanec v Rusku James Collins.

Proti zmrazení vztahů s Ruskem je i bývalý velvyslanec Spojených států u NATO Robert Hunter. Podle Richarda Haasse z Agentury pro mezinárodní vztahy by se Rusku nemělo hrozit zablokováním členství v mezinárodním společenství.

Měli bychom snižovat bariéry pro přijetí Ruska do Světové obchodní organizace (WTO) a ne je zvyšovat, tvrdí. Je větší pravděpodobnost, že autokratické Rusko se rozvine v otevřenější systém, když bude integrováno v moderních institucích, než když bude izolováno.

Jedna z hlavních náplní pondělního summitu EU, svolanému kvůli rusko-gruzínskému konfliktu, bude zajistit, aby Washington a Evropa stály na stejné straně, uvedl bývalý velvyslanec USA na Ukrajině Steven Pifer. Z této pozice pak bude možné s Lavrovem mnohem lépe vyjednávat, dodal.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek