Solana: Pozorovatelé EU mohou být v Gruzii v říjnu

01.09.2008
čtk

Mimořádně svolaný summit EU k rusko-gruzínskému konfliktu asi žádné sankce proti Rusku nepřijme. Tématem evropkých politiků ale bude vyslání mise pozorovatelů na dodržování příměří.

Pozorovatelská mise Evropské unie se v Gruzii může objevit do příštího summitu, který se plánuje na polovinu října. Řekl to Vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana po setkání s gruzínským premiérem Ladem Gurgenidzem.

Nyní už v terénu máme průzkumnou misi o zhruba čtyřech desítkách lidí a rádi bychom brzy vyslali novou misi, řekl Solana. Nová skupina pozorovatelů by měla v Gruzii působit nad rámec mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která už v regionu působí.

Experti by do regionu zamířili v několika fázích. Nejprve by asi byli nasazeni v centrální Gruzii, tedy nikoli v problematických separatistických regionech Jižní Osetii a Abcházii, jichž se konflikt mezi Gruzií a Ruskem týkal.

Cílem mise by bylo dohlížet na dodržování příměří, které Rusko a Gruzie uzavřely za prostřednictví francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Francie, která je předsednickou zemí EU, svolala na dnešek mimořádný summit do Bruselu. Sarkozy je podle svých slov připraven znovu navštívit Moskvu a Tbilisi, aby pomohl najít řešení konfliktu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek