Topolánek podpořil plynovod Nabucco, který obchází Rusko

01.09.2008
čtk

Český premiér Mirek Topolánek je proti uzavírání individuálních energetických dohod s Ruskem, které si chce uchovat svůj energetický monopol. Řekl to v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Rusko dává najevo, že si přeje podržet energetický monopol, že si nepřeje alternativní cesty ze Střední Asie do Evropy, řekl premiér v rozhovoru, který poskytl na okraj konference Energie a změna klimatu ve slovinském Bledu.

Podle Topolánka není ruský postoj dobrou zprávou, ale je nutné s ním počítat. Ve střednědobém horizontu… (EU) potřebuje zaujmout jednotný postoj v energetické oblasti. Nemá smysl, aby každá evropská země měla separátní dohodu s Ruskem, dodal.

Topolánek narážel zvláště na aktivity Německa a Itálie. Tyto země podporují projekty, které zajišťují pouze jejich vlastní energetické dodávky. Jde o plynovody Nord Stream a South Stream, na nichž participuje ruský plynárenský gigant Gazprom.

Česká republika bude podle Topolánka během svého předsednictví podporovat projekt plynovodu Nabucco, kterým má proudit zemní plyn ze zemí kolem Kaspického moře popřípadě z Blízkého východu do Evropy. Plynovod by měl být dostavěn v roce 2013.

S ohledem na kontrakt s Ruskem budu žádat, aby do něho byla zakomponována i energetická dohoda, aby do něj byl začleněn projekt Nabucco, který je evropskou prioritou. Pokud neuspěji, bude to znamenat, že Rusko v této bitvě zvítězilo, řekl Topolánek agentuře Reuters.

Evropská unie má zájem také o transkaspický plynovod, který by umožnil středoasijským zemím jako Turkmenistán vyvážet plyn do Evropy přes Ázerbájdžán a Gruzii bez tranzitu přes Rusko.

Analytikové upozorňují, že Rusko bude z nejednotného postoje Evropy těžit.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek