Barroso: Srbsko za rok kandidátem na členství

03.09.2008
čtk

Šéf Evropské komise Srbsko José Barroso dnes jednal se srbským prezidentem Borisem Tadičem. „Status kandidáta by Srbsku mohl být dán v roce 2009,“ řekl na setkání v Bruselu Barroso. „Toto však není závazek. Závisí to na Srbsku. Závisí to na podmínkách ze strany
EU,“ dodal vzápětí. Z jeho slov nicméně vyplynulo, že nejde o závazek, nýbrž o možnost, která je podmíněná řadou aspektů.

Srbsko v dubnu s Bruselem podepsalo stabilizační a asociační dohodu, která představuje jakési pomyslné vykročení k možnému členství v unii. Dohoda však zatím nebyla ratifikována a tento proces v EU ani nezačal. Podmínkou k tomu totiž je, že Bělehrad bude plně spolupracovat s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii. Barroso v této souvislosti za významný milník označil dopadení bývalého vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče, který je obviněn z válečných zločinů, a jeho předání ICTY v Haagu.

EU by podle něj na tento krok ze strany Bělehradu měla zareagovat. Šéf komise naznačil třeba to, že by se mohly začít uplatňovat některé ekonomické části zmiňované stabilizační a asociační dohody.

Unie nicméně zatím čeká na prohlášení ICTY, jak se na jeho spolupráci s Bělehradem projevilo vydání Karadžiče. Až poté se zřejmě rozhodne o tom, jak na srbské aspirace na členství v unii zareaguje. Tadić dnes zdůraznil, že jeho země dělá v tomto směru vše, co je v jejích silách. Nyní se soustředí zejména na nalezení dalšího z hledaných údajných válečných zločinců, bosenskosrbského generála Ratka Mladiče. Tomu se však zatím stále daří před spravedlností unikat.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek