OECD předpovídá evropskému hospodářství těžké časy

05.09.2008
BBC, E-15

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) varuje, že britská ekonomika s velkou pravděpodobností upadne v nastávajícím období do recese. Vyplývá to ze zprávy, kterou OECD zveřejnila v úterý.

Tato zpráva předpovídá britské ekonomice pokles o 0,3 % v přicházejícím kvartálu a o 0,4 % v kvartálu následujícím. Podle používané definice k recesi dochází, pokud ekonomika po dvě čtvrtletí zaznamenává negativní růst. BBC informovalo o tom, že podle britského ministra financí Alistaira Darlinga britská ekonomika čelí nejhoršímu období za posledních 60 letech.

Británie není jedinou evropskou zemí, jejíž hospodářství se potýká s negativními vyhlídkami. OECD také výrazně snížila předpovědi na růst dvou největších ekonomik eurozóny, německé a francouzské. Podle OECD tak německá ekonomika v roce 2008 neporoste o 1,9 %, ale pouze o 1,5 % a francouzská ekonomika poroste místo o 1,8 % pouze o 1 %.

Protože Německo je největším obchodním partnerem České republiky, je to nepříjemná zpráva pro české vývozce. Spolkový ministr financí Peer Steinbrück však podle zpravodajství E-15 uvedl, že skutečná recese německé ekonomice momentálně nehrozí. Podle něj jsou potíže pouze dočasné a je třeba překonat globální finanční krizi. ,,Hospodářství je na tom lépe než před pěti lety. Problémy jsme schopni zvládnout lépe než někteří naši partneři, řekl ministr.

Zatímco Evropa se dostává do hospodářského útlumu, Spojené státy se mezitím začaly ze slabého období vymaňovat. OECD prognózu jejího růstu narozdíl od eurozóny zlepšila. Ekonomika USA na základě silného oživení ve druhém čtvrtletí letos podle OECD poroste o 1,8 procenta místo dosud uváděných 1,2 procenta.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek