Přeprava eur způsobí na Slovensku dopravní omezení

05.09.2008
čtk

Přechod Slovenska na euro způsobí v příštích měsících dopravní omezení na slovenských silnicích. Auta s nákladem eurobankovek a euromincí, které vypraví Slovenská centrální banka budou mít speciální policiejní doprovod. Na některých místech se krátkodobě uzavřou i veřejní prostranství.

Jsou úseky, které budeme muset po dobu průjezdu kolony uzavřít, řekl policejní viceprezident Stanislav Jankovič. Nejčastěji půjde o trasy z Kremnice, kde se vyrábějí euromince se slovenskými motivy, do Bratislavy, Košic, Banské Bystrice a Žiliny.

Z Kremnice do NBS a některých bank převezou 500 milionů kusů euromincí v hodnotě více než 167 milionů eur (4,13 miliardy Kč) a o celkové hmotnosti 2500 tun. Eurobankovky si centrální banka půjčí ze sousedního Rakouska. Při jejich přepravě bude asistovat rakouská policie.

Podle Jankoviče se policie bude snažit vyhnout přepravě peněz v kritických časech, jako je pátek a neděle odpoledne.

Řidiči na Slovensku zažijí podobné menávry také počátkem příštího roku, kdy se naopak budou z bank stahovat slovenské bankovky a mince.

Slovensko zavádí euro 1. ledna 2009. Prvních 16 dní budou lidé moci platit v obchodech korunami, vráceno ale už dostanou pouze v eurech. Ceny v korunách a eurech budou obchodníci muset povinně uvádět až do konce příštího roku.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek