EU chce poslat do Gruzie policisty

06.09.2008
čtk

Ministři zahraničí zemí EU se dnes shodli, že by EU měla vyslat mezinárodní pozorovatele do Gruzie, odkud se po srpnovém konfliktu odmítají stáhnout ruští vojáci.

V pozorovatelské misi by měli být jak civilní pozorovatelé, tak policisté, shodli se ministři na neformální schůzce v Avignonu v jižní Francii. Mise by měla zamířit do nárazníkového pásma mezi Gruzií a separatistickými provinciemi Abcházie a Jižní Osetie, kde setrvávají růské jednotky a nahradit je.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg považuje ozbrojené složky v misi za nutné: Beze zbraní by toho moc nenadělaly, podotkl.

Ministři formálně zopakovali výzvu Rusku, aby dodržovalo příměří s Gruzií a stáhlo své síly, a podpořili pondělní cestu francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho do Moskvy. Tam předloží návrhy rozmístění pozorovatelů a navazující odchod ruských sil.

Musíme vyjasnit situaci. V pondělí se musíme snažit, abychom plně uplatnili dohodu o příměří, připomněl dnes francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner základní požadavek unie.

Schwarzenberg v pátek novinářům řekl, že Rusko si musí uvědomit, že si intervencí v Gruzii hodně uškodilo a začíná se to projevovat.

Pokud jde o pozorovatele, chce EU spolupracovat s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a s OSN. Podle vysokého představitele EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solany mají mezinárodní dohlížitelé kontrolovat, sledovat a ověřovat, zda Rusko dodržuje zásady dohodnutého příměří.

Některé unijní zdroje v Avignonu přiznaly, že řešení krize postupuje jen po krůčcích. Mise má pro začátek oddělit Gruzíny od Rusů v odtržených územích, s čímž by Moskva měla souhlasit. Řešení otázky odštěpeneckých oblastí bude těžší. EU by si přála její projednání na mezinárodní konferenci. Nelze ale počítat s kladnou reakcí Ruska, které už uznalo svrchovanost Abcházie a Jižní Osetie.

Činitelé EU naznačili, že unie se pokusí zbrzdit ruskou rozpínavost užšími partnerskými vztahy s bývalými sovětskými republikami, které si to přejí. Mluví se o smlouvách o volném obchodu a bezvízovém pohybu občanů těchto zemí v EU. Kromě Gruzie a Ukrajiny jde o Ázerbájdžán či Moldavsko.

Kouchner ovšem ujišťoval, že Rusko zůstává hlavním evropským partnerem, a řekl, že se nelze vracet k době studené války. Je to náš soused, připomněl. Zopakoval odpor vůči možným sankcím proti Rusku, které by uvítaly některé země EU v čele s Polskem. Podle Kouchnera by neměly smysl.

Na zasedání v někdejším sídle papežů měli dnes ministři na programu i zpřesnění humanitární pomoci Gruzii a debatu o obnově poničené země.

Evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová sdělila, že škody jsou menší, než se čekalo. Evropská pomoc by ale měla především směřovat ke zničeným domům a vysídlenému obyvatelstvu.

K rusko-gruzínskému konfliktu se dnes v Moskvě vyjádřil i ruský prezident Dmitrij Medveděv. Prohlásil, že Rusko konfliktem ukázalo, že je s ním třeba počítat, a obvinil Západ, že humanitární pomoc Gruzii má posloužit ke znovuvyzbrojení Tbilisi.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek