Polsko soudí, že příští prezident USA rakety a radar prosadí

06.09.2008
čtk

Polský ministr zahraniční Radoslaw Sikorski dnes řekl, že věří, že ať už bude příštím americkým prezidentem zvolen kdokoli, bude pokračovat v plánech na výstavbu protiraketového štítu, jehož prvky mají být umístěny v Polsku a České republice.

Jeho slova, pronesená na okraj neformální schůzky ministrů zahraničí členských zemí Evropské unie v Avignonu, citovala agentura Reuters.

Sikorski podle ní řekl, že o věci hovořil s oběma prezidentskými kandidáty – demokratem Barackem Obamou i republikánem Johnem McCainem. Máme důvěru v to, že McCain v tom bude pokračovat. Obama mi řekl, že je pro koncepci raketové obrany. Moje interpretace je, že je víc než padesátiprocentní šance, že (Obama) s tím půjde dál, protože opravdu věříme, že to není namířeno proti Rusku, řekl Sikorski novinářům.

Rusko plány na vybudování prvků protiraketového štítu v Polsku a v České republice odmítá, protože soudí, že systém, zdůvodňovaný potřebou čelit takzvaně nepředvídatelným státům, jako je Írán, bude ve skutečnosti namířen proti němu.

V Polsku má být jako součást zamýšleného štítu umístěno deset obraných raket a v České republice radar. Poláci dohodu s Američany po dlouhém jednání podepsali vzápětí poté, co vypukl rusko-gruzínský konflikt kvůli Jižní Osetii. Česká republika podepsala základní dohodu s USA už předtím. Ještě ji musí schválit parlament.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek