Tusk chce jasnější perspektivu začlenění Ukrajiny do EU

06.09.2008
čtk

Polský premiér Donald Tusk požaduje, aby se Evropská unie na svém úterním summitu ve francouzském Evianu vyslovila pro konkrétnější perspektivu integrace Ukrajiny do unie.

Tusk to uvedl pro dnešní vydání deníku Neue Osnabrücker Zeitung při své páteční návštěvě Německa.

Musíme Ukrajinu podpořit na cestě do NATO a Evropské unie, řekl šéf polské vlády. Kyjev podle něho potřebuje skutečně jasnou perspektivu začlenění do EU, což ovšem nemusí nutně znamenat, že tento proces má být urychlen.

Program partnerství se zeměmi Východu, o němž bylo rozhodnuto na posledním summitu unie, je třeba neprodleně plnit, včetně finančních otázek, zdůraznil Tusk, šéf polských liberálů a přesvědčený Evropan.

Členské země EU v pondělí na mimořádném summitu věnovaném Gruzii potvrdily vůli vytvořit partnerství se zeměmi na východních hranicích EU.

Souhlasily s tím, že dohoda o posíleném partnerství, o níž se nyní s Ukrajinou jedná, bude označena jako asociační dohoda, což je termín, který již unie používala pro dohody s balkánskými zeměmi, s jejichž budoucím vstupem do EU všichni její členové souhlasili.

V návrhu deklarace, která má být na úterním summitu EU s Ukrajinou zveřejněna, se ale o evropské perspektivě Ukrajiny vůbec nehovoří.

Většina zemí původního jádra Evropské unie nechce na rozdíl od Polska, pobaltských zemí, Velké Británie a Švédska o přijetí Ukrajiny jednat.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek