Evropská unie zvažuje navázání vztahů s Běloruskem

08.09.2008
euobserver

Evropská komise navrhla pozvat běloruského ministra zahraničí Sergeje Martynova na setkání EU na vysoké úrovni. Zlomila by tím čtyřleté tabu na navazování vztahů s východoevropskou diktaturou, napsal server EUobserver.

„Věřím, že by se mohlo konat setkání tzv. Trojky v době příštího setkání ministrů zahraničí EU (15. září v Paříži). Osobně bych takový tah podporovala, prohlásila na sobotním neformálním setkání ministrů zahraničí EU v Avignonu evropská komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová.

V rámci Trojky by se s Martynovem setkali Komisařka Ferrero-Waldnerová, francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner a Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana.

V současnosti v EU platí zákaz vydávat víza 41 vysokým běloruským představitelům. Odvolána jsou také dvojstranná setkání mezi členskými státy EU a běloruskými politiky na vyšší úrovni než náměstek ministra. Pro uskutečnění návštěvy ministra Martynova by tak bylo nutné jej dočasně z listiny zakázaných osob vyjmout.

Ministři zahraničí se vyjádřili, že žádné zrušení sankcí ve velkém měřítku se neuskuteční, pokud Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nezhodnotí pozitivně průběh běloruských parlamentních voleb plánovaných na 28. září. Ministři také varovali Bělorusko, aby odolalo požadavku Moskvy na uznání dvou separatistických regionů v Gruzii.

Návrh Komise přichází po té, co Bělorusko minulý měsíc propustilo tři politické vězně. Bělorusko se snaží o navázání lepších vztahů s EU v době, kdy je tlačeno Ruskem k užší státní unii nebo riskování zvýšení cen za zemní plyn.

Běloruští prodemokratičtí aktivisté se obávají, že EU by mohla normalizovat vztahy s Běloruskem ze strategických důvodů, aniž by čekala na hlubší demokratické reformy. „Jsme pod tlakem, abychom se účastnili volební frašky, aby USA a Evropa mohly uznat Lukaščenka, řekl spoluzakladatel opoziční skupiny Charty 97 Andrej Sannikov v rozhovoru pro Voice of America.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek