Evropští lobbisté zatím o registraci nestojí

08.09.2008
čtk

Přestože je lobbistů podle odhadů v Bruselu 15.000 až 20.000, většina z nich zatím příliš nestojí o dobrovolnou registraci u Evropské komise. Do registru spuštěného v červnu, od něhož si komise slibovala větší transparentnost lobbování, se zatím podle serveru EUobserver zapsalo jenom zhruba 300 lobbistických organizací.

Ten počet je nízký, současných 300 je málo, i když možná svou roli sehrálo letní období, řekla serveru mluvčí místopředsedy Evropské komise Siima Kallase. Upozornila ale, že číslo je třeba brát s rezervou. Komise totiž registruje jen organizace, proto podle ní nelze srovnávat počet zaregistrovaných s celkovým počtem lidí, kteří se lobbingem zabývají.

Rovněž český lobbista Pavel Telička se domnívá, že dosavadní malý zájem o registraci lze vysvětlit letní sezonou, kdy bývá Brusel vylidněný.

Dalším důvodem může být i to, že firmy, které se chtějí do registru zapsat, o tom potřebují jednat s klienty, řekl Telička. To je i případ jeho firmy, která v současnosti registraci připravuje.

Organizace jako profesní svazy, odbory nebo nevládní organizace, které se do rejstříku chtějí zapsat, musejí uvést, kdo jsou, o co usilují a o jaké obory se zajímají. Musejí zmínit i to, kolik peněz na ovlivňování dění v politice vynakládají. Specializované lobbistické firmy musejí uvést také jména svých klientů.

Ve Spojených státech je na rozdíl od unie registrace lobbistů povinná. Podle zastánců větší průhlednosti lobbingu se jen díky tomu daří odhalovat případy nepravostí při ovlivňování politiky, poznamenává EUobserver. Loni byl například na Floridě odsouzen k šesti letům vězení prominentní americký lobbista Jack Abramoff za podvod, kterého se dopustil při nákupu flotily plovoucích kasin SanCruz Casinos v roce 2000.

V Bruselu se podle EUobserveru zatím nezaregistrovala žádná z velkých lobbistických firem. Situace by se ale brzy mohla změnit. Příští týden se sejde organizace bruselských lobbistů European Public Affairs Consultancies Association a rozhodne o svém postoji k registru. Její předseda Jose Lalloum uvedl, že asociace svým členům doporučí, aby se do konce měsíce zaregistrovali. Ani podle něj to ale například kvůli vztahům s klienty není jednoduché.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího stálého zastoupení ČR při EU Jana Vytopila působí při evropských institucích zatím poměrně málo českých lobbistů. Mezi nejznámější patří bývalý český eurokomisař Telička. Ale sledujeme narůstající zájem českého průmyslu o lobbing v Bruselu, uvedl Vytopil. Připomněl, že v Bruselu je nejsilnější zastoupení českých firem i institucí na světě.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek