Novináři údajně odhalili korupci vysokého úředníka

08.09.2008
čtk

Evropská komise prošetřuje údajné korupční chování svého vysokého úředníka. Novinářům to dnes řekl její mluvčí Johannes Leitenberger. Britský nedělník Sunday Times prý má zvukovou nahrávku, na které podřízený evropského komisaře pro obchod Petera Mandelsona poskytl citlivé neveřejné informace za příslib peněz.

Zatím jde jenom o podezření, které komise interně vyšetřuje. Nejde o policejní vyšetřování, řekl Leitenberger na tiskové konferenci komise. Dodal, že komise nahrávku dosud nemá k dispozici.

Novináři Sunday Times po šest měsíců předstírali, že jsou lobbisté pracující pro čínského obchodníka, který shání neveřejné informace. Německý euroúředník Fritz-Harald Wenig s nimi údajně probíral možnost, že za informace dostane peníze anebo lukrativní pracovní místo u čínského obchodníka.

Údajně prozradil jména dvou čínských firem, kterým Evropská unie pravděpodobně udělí zvláštní status, pokud unie přijme ochranná opatření proti čínským výrobcům svíček. Pro obchod těchto společností má taková informace hodnotu milionů eur. Novinářům prý dále prozradil i to, že komisař Mandelson podpoří návrhy na další cla na dovoz čínské obuvi. Wenig podle Sunday Times obvinění popřel s tím, že informace, které poskytl, jsou poloveřejné.

Případem se možná bude zabývat Úřad pro boj s korupcí. Její mluvčí na tiskové konferenci řekl, že o případném vyšetřování se rozhodne ještě dnes. Podotkl ale, že vyšetřování takových kauz obvykle trvá dlouho. Jeden podobný případ podle něj belgické úřady řeší už osm let a stále ho neuzavřely.

Wenig, který dříve působil v Německu jako právník, je podle Sunday Times v Bruselu mocným mužem. Více než deset let měl na starost dovozní cla. Letos se stal ředitelem pro přístup na trh.

Evropská komise již vyšetřovala několik případů korupce, které se týkaly jí samotné a jejích zaměstnanců. Například loni belgická policie zatkla tři Italy podezřelé z korupce a podvodu při zadávání zakázek na pronájem a provoz kanceláří zahraničních zastoupení EK. Úřady loni začaly prošetřovat i podezřelou smlouvu mezi komisí a firmou, která měla zajišťovat úklid v jejích budovách.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek