Tusk: Polsko chce zavést euro v roce 2011

11.09.2008
čtk

Cílem polské vlády je zavést euro v roce 2011. Na ekonomickém fóru v lázeňském městě Krynica to řekl polský premiér Donald Tusk. Finanční trhy dosud považovaly za nejvíce optimistický scénář vstupu země do Eurozóny rok 2013.

Poprvé a tady před vámi využívám této příležitosti, abych přesně zformuloval naše hlavní cíle, řekl Tusk účastníkům ekonomického fóra. Naším cílem je přijmout euro v roce 2011. Je to cílem vlády. Je to obtížný, ale splnitelný úkol, uvedl premiér. Největším úkolem vlády bude přesvědčit Poláky o tom, že euro nebude neznamenat růst cen.

Podle členů měnového výboru polské centrální banky Dariusze Filara a Mariany Nogy je premiérem stanovený termín technicky možný. Filar nicméně upozornil, že přijetí eura může přijít až ke konci roku 2011, ne na jeho začátku.

Kurz zlotého zareagoval na Tuskova slova posílením o téměř dvě procenta na zhruba 3,4 zlotého za euro. Analytik finančního ústavu Bank BPH Adam Antoniak si ale myslí, že právě technicky je pravděpodobnost vstupu do eurozóny v roce 2011 nízká. Od Tuska je to velmi důležité sdělení, což posílilo kurz zlotého. Já bych ale byl opatrný, řekl.

Přijetí data vstupu Polska do eurozóny je velmi dobrá zpráva pro podnikatele, kteří budou moci tvořit investiční plány a strategii rozvoje, uvedl Dohdan Wyžnikiewicz z Instititutu výzkumu tržního hospodářství.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek