Poláci soudí Jaruzelského za rok 1981

12.09.2008
čtk

Ve Varšavě začal proces s posledním polským komunistickým vůdcem generálem Wojciechem Jaruzelským. Žalobce ho viní z vyhlášení výjimečného stavu v Polsku v prosinci 1981, v jehož průběhu zahynulo okolo devadesáti lidí..

Vůči hlavním iniciiátorům převratu vznesl v dubnu 2007 obvinění Institut paměti národa, který vede okolo 160 vyšetřování. K mírným trestům byli zatím odsouzeni hlavně policisté.

Jaruzelski, kterému hrozí až deset let vězení, již při předběžném projednávání prohlásil, že bere odpovědnost za výjimečný stav na sebe. Obětem se omluvil, ale trval na tom, že jeho krok znamenal záchranu národa před katastrofou v podobě sovětské invaze.

Společně s Jaruzelským stojí před soudem i tehdejší ministr vnitra generál Czeslaw Kiszczak, a bývalý šéf polské komunistické strany Stanislaw Kania. Obhajoba tvrdí, že se nedopustili žádného zločinu, protože jednali v krajní nouzi.

Jaruzelski již kvůli svému angažmá v prosinci 1981 nebo při dřívějším krvavém potlačení dělnických nepokojů v Gdaňsku v 70. letech několikrát před soudem stál. Nikdy ale nebyl pravomocně odsouzen.

Čtyřiaosmdesátiletý Jaruzelski se pokoušel povolat jako svědky svého případu bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova nebo britskou expremiérku Margaret Thatcherovou. Okresní soud mu vyhověl. Odvolací soud na konci června rozhodnutí zrušil. Podle odborníků by povolávání nových svědků znamenalo odložení případu na neurčito.

Jaruzelski v noci z 12. na 13. prosince 1981 vyhlásil výjimečný stav ve snaze paralyzovat sílící opoziční odborový svaz Solidarita. Moc v Polsku převzala vojenská rada a v následujících dnech bylo zadrženo více než 3000 osob. Podniky vstoupily do stávky, propukly pouliční boje. Výjimečný stav formálně trval do července 1983.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek