Výbor EP odmítl povolenky zdarma pro výrobce elektřiny

12.09.2008
čtk

Europoslanci z výboru pro průmysl podporují návrh Evropské komise, aby výrobci elektřiny od roku 2013 nedostávali zdarma žádné povolenky na emise skleníkových plynů. Kritici se obávají, že to povede k růstu cen elektřiny.

Stanovisko výboru není závazné, může ale ovlivnit rozhodování europoslanců při hlasování o celkovém balíku klimatických zákonů. Kromě Evropského parlamentu musí schválit návrh ještě Rada EU, která zastupuje členské země.

Podle dosavadní praxe dostávají povolenky jednotlivé země, které je zdarma rozdělí mezi firmy. Každá povolenka znamená tunu CO2, která se může vypustit do ovzduší. Pokud firmě povolenky zbudou, může je prodat, nebo si naopak chybějící dokoupit.

Evropská unie se minulý rok dohodla na ambiciozním plánu, že sníží do roku 2020 emise skleníkových plynů nejméně o 20 procent proti roku 1990. Změna systému povolenek od roku 2012 je jedním opatření, kterými chce Evropská komise tento cíl splnit.

Zatímco u jiných energeticky náročných průmyslových sektorů plánuje Komise postupné snižování počtu povolenek, pro energetiku má od roku 2013 platit stoprocentní nákup. Rázný odpor proti plánu Komise zaznívá hlavně z Polska, připojují se i další státy včetně České republiky. Odpůrci chtějí prosadit pro energetiku postupný náběh, jako u jiných odvětví.

Dojednání kompromisu mezi státy možná nakonec spadne na české předsednictví. Ambicí Bruselu je uzavřít jednání ještě letos, podle řady expertů se to ale nepodaří.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek