Bosenští Srbové komplikují zapojení BiH do evropských struktur

13.09.2008
čtk

Bosenská Republika srbská, která je součástí Bosny a Hercegoviny, vstoupila do přímé konfrontace s mezinárodním společenstvím, když odstoupila od státní energetické společnosti Elektroprenos BiH.

Vysoký americký diplomat Raffi Gregorian prohlásil, že mezinárodní rada, která dohlíží na plnění daytonských dohod, jež ukončily bosenskou válku z let 1992-1995, přijme všechna nezbytná opatření, aby vláda Republiky srbské své rozhodnutí odvolala. V rozhovoru pro deník Dnevni Avaz řekl, že tyto kroky budou mít dlouhodobé důsledky.

Vláda Republiky srbské tento týden prohlásila, že hodlá vystoupit ze státní společnosti Elektroprenos BiH, kterou vytvořila spolu s chorvatsko-muslimskou federací v roce 2006 v zájmu připojení Bosny do jednotného energetického systému v jihovýchodní Evropě. Předtím byly elektrické rozvody rozděleny na tři části podle jednotlivých etnik.

Podle představitelů Evropské unie by postup bosenskosrbských úřadů mohl poškodit snahy Bosny o vstup do EU. V červnu podepsala Bosna a Hercegovina s Evropskou unií stabilizační a asociační dohodu.

Bosnu a Hercegovinu tvoří svazek muslimsko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny s bosenskou Republikou srbskou. Obě tyto entity mají v rámci Bosny širokou autonomii.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek