Prezidenti visegrádských zemí se sešli v Piešťanech

13.09.2008
čtk

Prezidenti visegrádské čtyřky (V4) jednali ve slovenských Piešťanech mimo jiné o americkém protiraketovém systému ve střední Evropě a možném rozšiřování EU na východ.

Čelní představitelé čtyř středoevropských zemí debatovali během dvoudenní schůzky mimo jiné o bezpečnosti v Evropě a situaci v Gruzii po nedávném ozbrojeném konfliktu s Ruskem. Na pořad diskusí se dostala i otázka plánu Spojených států vybudovat v Česku a v Polsku protiraketový systém, který je silně proti mysli Rusku.

Na závěr prvního dne schůzky prezidenti V4 podpořili vstup Chorvatska do Evropské unie. Shodli se také, že by EU měla být opatrnější v prohlášeních týkajících se jejího dalšího rozšiřování například o Turecko nebo Ukrajinu.

Slovenští hostitelé vybrali pro dvoudenní summit lázeňský areál na ostrově na řece Váh. Prezidenty Polska, České republiky a Slovenska doprovázejí v Piešťanech jejich manželky. Ty mají mimo jiné na programu prohlídku lázeňského města s přibližně 30.000 obyvateli ze speciálního vozidla – vláčku Lázeňský expres.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek