„Společná evropská měna způsobuje ekzémy a impotenci“

14.09.2008
čtk

Stejně jako postavy z Jirotkova románu Saturnin má i Evropská unie svou kancelář pro uvádění příběhů na pravou míru.

Zatímco ale Saturnin s dědečkem v Jirotkově knížce napravovali příběhy šestákových románů, unijní kancelář se věnuje úkolu poněkud prozaičtějšímu. Bojuje s nesmysly, které se o ní objevují v tisku.

Svou speciální sekci má na stránkách Evropské komise a seznam omylů a dezinterpretací, kterým se věnuje, není zrovna krátký. Informací, které komise považovala za nutné uvést na pravou míru, je už více než šedesát.

Britští pijáci se tak například nemusejí bát, že přijdou o tisíce oblíbených obchodů s alkoholem. Zpráva, že se tak má stát, se objevila v britském a německém tisku na začátku roku 2005. Podle komise média jenom překroutila návrh, který se zabýval možnostmi, jak učinit alkoholické nápoje méně přístupné pro mládež.

Na tradičně spíše euroskeptickou Británii má unie, zdá se, spadeno. Před pěti lety jeden z britských deníků pro změnu zveřejnil zprávu, že EU hodlá na ostrovech zakázat tamní jogurty, protože neodpovídají evropským standardům. I v tomto případě prý šlo o nedorozumění, unie se jen údajně snažila, aby zákazníci měli přesné informace o složení své oblíbené pochoutky.

Spojenému království, které je hrdé na svou libru, se naštěstí vyhnula další hrozba – euro. Podle některých zpráv, otištěných pohříchu zejména v britských médiích, totiž společná evropská měna údajně způsobuje ekzémy, v horších případech dokonce i impotenci.

Podle komise ani tyto informace nejsou pravdivé. Vycházely z testu, které provedla německá pobočka Greenpeace a které v desetieurových bankovkách odhalily stopy škodlivé chemikálie TBT, jež se používá v například v textilním průmyslu. „Člověk by ale musel sníst více než 2500 eurobankovek najednou, aby vůbec dosáhl doporučené denní dávky TBT,“ poznamenává komise. Problémy s porodností, které sužují mnoho evropských zemí, tak zřejmě budou mít jiné příčiny.

A na pravdě se nezakládá ani další informace, která mohla s touto problematikou úzce souviset a kterou zveřejnil v létě 2002 jeden dánský list. Všichni mužští zaměstnanci unijních institucí podle ní měli nárok na šest pilulek Viagry měsíčně. Komise ale uvádí, že jde opět o nedorozumění založené na nesprávné interpretaci zdravotního pojištění. Ze 47.000 zaměstnanců unie jich prý Viagru z pojištění mělo hrazených pouze deset, protože impotence může být přímým důsledkem vážných onemocnění, jako je třeba rakovina.

Seznam unijní kanceláře pro uvádění příběhů na pravou míru ale není vyčerpávající. Například o proslulém balení koblih, které prý unie nařídila a které v Česku několik měsíců plnilo stránky novin, si na jejím webu návštěvník nepřečte. Česko tak na svou pořádnou eurofámu, která by svým věhlasem překročila jeho hranice, stále čeká.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek