Polsko chystá oslavy vzniku, zve hlavy států na bál

15.09.2008
čtk

K 90. výročí nezávislosti uspořádá polský prezident Lech Kaczyński velkolepý bál pro hlavy států Evropy a světa. Pozvánku do Velkého divadla na 11. listopadu dostalo 55 státníků.

Bude to velký ples prezidentů, uvidíme, kolik jich nakonec přijede. Kulaté výročí vzniku svého státu slavili již letos Litevci, v říjnu to budou Češi a my v listopadu, připomněl Kaczyński.

Na parketu by se mohli setkat i političtí rivalové. Pozvánku dostal mimo jiné ruský prezident Dmitrij Medveděv a gruzínský prezident Michail Saakašvili. Do Ruska byla pozvánka vyslána ještě před konfliktem v Gruzii. Přestože Kaczyński se razantně postavil na stranu Gruzie, pozvánka pro Medveděva prý platí.

Prezidentský palác samozřejmě nezapomněl na prvního muže Spojených států George Bushe. Sice 11. listopadu už bude známé jméno nového amerického prezidenta, ale uveden do funkce bude teprve v lednu. Zatančit by si spolu ve Varšavě mohli také německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nikolas Sarkozy. Pozváni byli také bývalí polští prezidenti.

Čas potvrdit příjezd mají státníci do konce září. Poté by měl být znám také program oslav. Zatím je jasné, že den začne tradičně položením věnců před hrobem neznámého vojína, hosté poobědvají v královském zámku.

Obyvatelé Varšavy, kteří netouží potkat na ulici nějakou tu politickou špičku, by prý raději měli hlavní město v době oslav opustit. Kvůli bezpečnosti bude uzavřeno několik hlavních ulic a okolí nejlepších varšavských hotelů v různých koutech města.

Jedenáctého listopadu 1918 byla podepsána kapitulace Německa, kterou skončila první světová válka. Boj za nezávislost vedl za polskou stranu Józef Pilsudski, jenž se přičinil o sjednocení země, kterou si předtím mezi sebe rozdělily tři okolní mocnosti.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek