Setkání ministrů zahraničí: sankce vůči Zimbabwe EU nerozšíří

15.09.2008
čtk

Evropská unie zatím nebude rozšiřovat sankce vůči předákům režimu zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho a vůči firmám, které jsou s režimem spojené. Novinářům to dnes při příjezdu na zasedání šéfů diplomacií zemí Evropské unie řekl vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

Brusel sankce na tuto jihoafrickou zemi sužovanou vážnou ekonomickou krizí s inflací v řádu milionů procent uvalil kvůli průběhu voleb a politické situaci v zemi. Opatření jsou namířená hlavně proti tamním představitelům a firmám, které režim financují. Tito lidé mají zakázáno cestovat do unie a společnostem jsou zmrazena jejich aktiva.

Původně se počítalo s tím, že by se seznam mohl po dnešním zasedání rozšířit o další osoby. Mělo jít zejména o lidi spjaté s násilnostmi, které provázely kontroverzní prezidentské volby a které si vyžádaly několik desítek mrtvých, především z řad opozice.

Ve volbách nakonec zvítězil Mugabe, neboť jeho soupeř a vítěz prvního kola hlasování Morgan Tsvangirai odstoupil právě kvůli hrozbám a násilnostem vůči stoupencům svého Hnutí pro demokratickou změnu.

Sankce se dnes měnit nebudou. Rozhodnutí pravděpodobně bude přijato v říjnu, řekl Solana.

Důvodem je patrně změna situace v Zimbabwe. Mugabe se totiž před několika dny s opozicí dohodl na rozdělení vládní moci. Unie si tak vezme určitý čas na zvážení toho, jaké to bude mít dopady a jak dohodu uplatní v praxi.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek