Svaz průmyslu: Snaha EU snížit emise přinutí firmy k odchodu

15.09.2008
čtk

Přijetí evropského návrhu o emisních povolenkách může způsobit odliv investorů a firem z Česka. Na sněmu Svazu průmyslu a dopravy, který zahajuje brněnské strojírenské veletrhy, to řekl prezident svazu Jaroslav Míl. Odchod už nyní kvůli posilující koruně a neznámému termínu přijetí eura zvažuje asi patnáct až dvacet procent firem. Evropská komise usiluje o to, aby producenti energie museli od roku 2013 kupovat všechny povolenky, které jim umožní vypouštět oxid uhličitý. Poláci, Češi a další prosazují postupný náběh.

Netýká se to jen Česka, ale všech států. Hrozí, že energeticky náročné výroby se přesunou za hranice Evropské unie a k žádným úsporám v oblasti produkce oxidu uhličitého v globální měřítku nedojde, řekl Míl. Evropská unie se snaží snížit emise oxidu o pětinu. Jenže EU se podílí na celosvětových emisí ze 17 procent, takže v globálu dojde ke snížení o směšná tři procenta. Ve skutečnosti ale k žádnému snížení nedojde, firmy se přestěhují jinam, kde takto zatížení nebudou, řekl Míl.

Argumenty Evropské komise o tom, že zatíží například cly importy z těchto zemí, jsou podle něj nerealistické. Spojené státy zavedly ochranu proti dovozu oceli, výsledek byl výrazné zdražení. Evropa zavedla ochranu proti dovozu obuvi z jihovýchodní Asie, výsledkem je opět zdražení. Podle mě máme jedinou možnost – zabránit aby takový návrh byl přijat, řekl Míl.

Hrozící přesun výroby je podle něj jen jedním z dopadů. Ta druhá část je o tom, že to povede k obrovským inflačním tlakům a celkovému zdražení. Podle odhadů to bude znamenat tři eura týdně na každého obyvatele unie, dodal prezident svazu.

Podle premiéra Mirka Topolánka svaz na jednu stranu prosazuje co nejrychlejší vstup do eurozóny, na stranu druhou stranu odmítá evropské reformy. Nelze možné chtít současně co nejdříve přijmout euro a zároveň odmítat kroky EU, které mají širokou podporu ve velké části členských zemí, řekl Topolánek. Zástupci Česka podle něj na evropské půdě diskutují o průmyslových oborech, které by byly z aukce povolenek vyňaty. Stejné zájmy má podle Topolánka například také Německo.

Komise počítá s tím, že od roku 2013 takzvané aukce emisních povolenek pokryjí 90 procent vypouštěných emisí v některých průmyslových sektorech a zbylých deset procent povolenek se zdarma rozdělí podle složitého přepočtu mezi jednotlivé státy.

Podle Míla by náklady českého hospodářství na nákup povolenek překročily 50 miliard korun. Například polské ministerstvo životního prostředí odhadlo náklady polského hospodářství až pět miliard eur (121,5 miliardy korun), čímž by se zcela zablokovala modernizace a rozvoj energetiky v zemi. Doposud byly povolenky přidělovány zadarmo. Tak tomu bude až do roku 2012.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek