Paříž hostila Bezpečnostní fórum EU – Střední Asie

18.09.2008
Euroskop (aktualizováno)

V Paříži proběhlo Bezpečnostní fórum Evropská unie – Střední Asie. Hlavním tématem byly bezpečnostní otázky a energetika. Jako pozorovatel se fóra zúčastnil také Afghánistán. Francie pozvala i ministry zahraničí Turecka, Chorvatska a Makedonie a zástupce mezinárodních organizací a finančního sektoru.

Již ve středu proběhla schůzka Trojky o Střední Asii za účasti francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera, komisařky pro vnější vztahy Benity Ferrero Waldnerové a Vysokého představitele EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solany.

Evropská unie přijala za německého předsednictví v červnu 2007 „Strategii pro Střední Asii, která nově definovala politiku EU vůči Kazachstánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Kyrgyzstánu. Součástí strategie jsou i pravidelné schůzky ministrů zahraničí. Letošní se zaměřila na tři okruhy témat – hrozby terorismu a šíření zbraní hromadného ničení, obchod s lidmi a drogami a energetickou bezpečnost.

Význam Střední Asie stále vzrůstá, prohlásila Ferrero Waldnerová. Evropská unie potřebuje v oblasti partnery, kteří ji pomohou v boji s těmito hrozbami. Podle komisařky je důležitou prioritou Evropské unie posílení energetického partnerství se Střední Asií.

Zatímco EU zvyšuje úsilí o bezpečnost svých dodávek, Střední Asie má silný zájem na diverzifikaci svých exportních tras, uvedla ve vystoupení na fóru. Podle komisařky potvrzuje správnost strategie EU i současné dění na Kavkaze, které dalo Střední Asii i Evropě potravu k přemýšlení.

Plynovod Nabucco: Zatím pouze deklarace

Ferrero Waldnerová podtrhla význam plynovodu Nabucco, který obchází ruské území. Region je klíčový pro evropskou strategii diverzifikace zdrojů a přepravních tras, řekla komisařka a vyjádřila naději, že další setkání ministrů v Baku koncem listopadu dá nový impuls k vytvoření transkaspického energetického koridoru.

Ač má plynovod Nabucco podporu EU, jeho realizace je stále vzdálená. Evropská unie a USA v současné době teprve vypracovávají technickou zprávu a sliby Turmenistánu a Kazachstánu o dodávkách zemního plynu jsou nezávazné.

Podle Slavomíra Horáka z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd nejsou žádné záruky, že tyto státy budou svoje sliby schopné splnit. „Problém je hlavně u těžebních kapacit Turkmenistánu, dodal.

Konkurentem EU v oblasti zdrojů jsou hlavně Rusko a Čína. Ty jsou podle Horáka s realizací svých projektů mnohem úspěšnější. Zatímco Moskva rozbíhá rekonstrukci existujících plynovodů, Peking nové přepravní trasy staví a dokáže je dokončit během jednoho až dvou let.

Rozvojová pomoc versus lidská práva

Evropská unie má zatím uzavřeny smlouvy o partnerství a spolupráci s Kazachstánem, Kyrgyzstánem a Uzbekistánem. Podobné dohody chystá i s Tádžikistánem a Turkmenistánem. Od roku 1991, kdy státy střední Asie získaly nezávislost, EU podpořila region částkou 1,4 miliardy eur. V letech 2007-20013 Unie poskytne pětici států finanční pomoc ve výši 750 milionů euro.

Rozvojová pomoc je jedním z trumfů, kterými EU v regionu disponuje. Jejím problémem je ale neakceschopnost a pomalost, zvláště v porovnání s Čínou. Evropská unie také na rozdíl od Ruska a Číny nemůže pominout problematiku lidských práv. Bohatší státy regionu jako Uzbekistán, Turkmenistán a Kazachstán, proto raději hledí do Moskvy a Pekingu, ikdyž na vztahy s EU nerezignují. Naopak pro Kyrgyzstán a Tádžikistán je finanční podpora EU důležitější.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek