Senát nepodporuje směrnici EU proti diskriminaci

18.09.2008
čtk

Senátoři nepodpořili přijetí nové evropské antidiskriminační směrnice. Proti hlasovalo 35 ze 48 přítomných senátorů. Předseda horní komory Přemysl Sobotka má se stanoviskem seznámit Evropskou komisi. Česko je poslední zemí Unie, která antidiskriminační zákon nemá.

Cílem směrnice je zajistit ve všech zemích EU podobnou ochranu před nerovným zacházením v otázce bydlení, vzdělávání, sociálním zajištění i službách. Směrnice brání diskriminaci kvůli náboženství, postižení, věku a sexuální orientaci.

Podle senátorů má stát prosazovat rovný přístup jinak než pomocí zákonů. Vnitrostátní právní úprava je prý dostatečná a pružněji reaguje na případné potřeby. Senátoři odmítnutí směrníce odůvodnili tím, že není v souladu s takzvaným principem subsidiarity a proporcionality. Senát také odmítl, aby obvinění z diskriminace vyvracel i v případě soukromých vztahů žalovaný.

Česká republika měla přijmout antidisktiminační zákon už při svém vstupu do EU. Parlament nedávno normu schválil, prezident Václav Klaus ji ale vetoval. Poslanci budou o směrnici znovu hlasovat na schůzi, která začne 23. září. K přijetí zákona je potřeba nejméně 101 hlasů. Pokud ČR normu mít nebude, hrozí jí pokuty od EU.

Projednávání nové směrnice měla na starosti ministryně pro menšiny Džamila Stehlíková (SZ). Před nedávnem agendu převzal ministr práce Petr Nečas (ODS).

Nečas v Senátu řekl, že ČR považuje svou legislativu za dostatečnou. K řešení problému chce použít hlavně nelegislativní nástroje, jako semináře a kampaně. Směrnice počítá podle ministra se zavedením institutu proti diskriminaci, což by si vyžádalo další výdaje z rozpočtu.

Nečas uvedl, že antidiskriminační legislativa nepatří mezi české priority a podle toho bude ČR při svém předsednictví postupovat.

Francie a Švédsko, které jsou součástí tzv. 18-měsíčního předsednictví antidiskriminační legislativu podporují. Bude ostuda, když budeme návrh v době českého předsednictví blokovat či se k němu postavíme netečně, uvedla Lucie Otáhalová z rady vlády pro lidská práva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek