Bosenští Srbové nevystoupí z celostátního elektropodniku

20.09.2008
čtk

Úřady bosenské Republiky srbské se rozhodly anulovat své nedávné rozhodnutí vystoupit ze státní energetické společnosti Elektroprenos BiH, což by zkomplikovalo další směřování Bosny do EU.

S odvoláním na Radu pro dodržování míru v Bosně (PIC) o tom informovala agentura Reuters.

Vláda Republiky srbské, která je součástí Bosny a Hercegoviny, minulý týden prohlásila, že hodlá vystoupit ze společnosti Elektroprenos BiH, kterou vytvořila spolu s chorvatsko-muslimskou federací v roce 2006 v zájmu připojení země do jednotného energetického systému v jihovýchodní Evropě.

Své rozhodnutí zdůvodnila tvrzením, že společnost je nefunkční, a upozornila, že hodlá vytvořit svou vlastní firmu. Před vytvořením Elektroprenos BiH byly elektrické rozvody rozděleny na tři části podle jednotlivých etnik.

Vláda Republiky srbské své nové rozhodnutí nezveřejnila, ale premiér Milorad Dodik podle Reuters informoval, že se úřady dohodly na dalším jednání o fungování společnosti.

Rada (PIC) oznámila, že hodlá bosenským úřadům pomoci při řešení sporů kolem Elektroprenos BiH. „Mezinárodní společenství se zapojí do diskusí mezi jednotlivými entitami s cílem dosáhnut vyřešení přetrvávajících problémů ve snaze dosáhnut plné funkčnosti Elektroprenos BiH,“ praví se v prohlášení rady.

Pokud by Republika srbská uskutečnila svůj původní záměr a ze státní energetické společnosti skutečně vystoupila, mohlo by to podle představitelů Evropské unie uškodit snahám Bosny a Hercegoviny o vstup do EU. V červnu podepsala Bosna a Hercegovina s unií stabilizační a asociační dohodu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek