Španělsko dá peníze cizincům, kteří ho opustí

20.09.2008
čtk

Španělská vláda se rozhodla, že bude platit nezaměstnaným přistěhovalcům za návrat do vlasti.

Rozhodnutí vlády o vyplácení peněz nezaměstnaným cizincům v případě, kdy opustí zemi, je jen dalším příznak zhoršující se situace španělského hospodářství.

Ministr práce Celestino Corbacho řekl, že opatření vstoupí v platnost asi za měsíc. Bude se týkat stovek tisíc cizinců ze zemí mimo Evropskou unii, kteří přišli o práci a mají nárok na příspěvky v nezaměstnanosti. Podle dnes schváleného plánu dostanou 40 procent příslušné sumy, jakmile se vzdají svých povolení k práci a k pobytu, a zbývajících 60 procent, jakmile se vrátí domů. Zároveň se musejí zavázat, že se do Španělska po tři roky nevrátí. Program je dobrovolný.

Vládní opatření je přímý důsledek toho, že španělská ekonomika se po deseti letech růstu dostává na pokraj poklesu. Nezaměstnanost teď postihuje 10,7 procenta obyvatel v aktivním věku. Přistěhovalce postihuje zvlášť propouštění v oborech, jako je stavebnictví, kde se s ohledem na svou většinou nízkou kvalifikaci uplatňovali nejčastěji.

Před třemi lety vláda Josého Luise Zapatera přistoupila k legalizaci postavení stovek tisíc nezákonných přistěhovalců s cílem skoncovat s prací na černo. Vzbudila tak nevoli některých partnerů v unii, například Francie, kteří mají se zvládáním přílivu imigrantů problémy.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek