Vše, co jste chtěli vědět o smlouvě SOFA a báli jste se zeptat

20.09.2008
čtk

Toto jsou nejvýznamnější body, kterými se zabývá v Londýně podepsaná Dohoda mezi ČR a USA o právním postavení ozbrojených sil USA přítomných na území ČR, známá jako smlouva SOFA:

Trestní jurisdikce a otázky spojené s trestním řízením a výkonem trestu
– Americká strana musela ustoupit ze svého návrhu, aby se česká strana předem vzdala výkonu přednostní jurisdikce nad delikty příslušníků ozbrojených sil a civilní složky ozbrojených sil USA.
– Byla zavedena obecná definice méně závažného deliktu, tedy porušení zákona, která mohou být podle českého práva stíhána jinými orgány než soudy a uložený trest může být jiný než odnětí svobody.

Užívání určených prostor a výstavba v nich
– Dohoda stanoví, že prostor radarové stanice bude nadále územím ČR, které je poskytnuto USA ke stavbě a provozu radarové stanice. ČR si ponechává vlastnické právo k jakémukoli nemovitému majetku, jehož výstavba a užívání bylo povoleno ozbrojeným silám USA.
– Veškerá stavební činnost americké strany bude pod důslednou kontrolou české strany. Pokud by vznikly neshody, bude platit závazek stavbu přerušit až do vyřešení případného problému.

Bezpečnost a kázeň
– Americká strana se zavazuje udržovat pořádek a zajistit bezpečnost na radarové stanici, včetně kontrol a prohlídek osob, věcí a vozidel při vstupu a výstupu z radarové stanice. Z vojenské povahy přítomných složek plyne i odpovědnost americké strany za zajištění disciplíny ve svých ozbrojených silách.
– Česká strana přebírá odpovědnost za vnější bezpečnost radarové stanice.
– Na základě důrazného požadavku české strany umožňuje smlouva zásahy amerických bezpečnostních jednotek mimo radarovou stanici pouze se souhlasem a pod vedením příslušných českých orgánů.

Podmínky nošení a užívání zbraní
– Příslušníci ozbrojených sil USA mohou při výkonu služebních povinností držet a nosit zbraně, pokud je k tomu opravňují jim vydané rozkazy. Česká strana vstřícně zváží žádosti o povolení nošení zbraní ve službě pro osobní ochranu omezené skupině příslušníků civilní složky – může jít třeba o civilní vyšetřovatele závažné nebo organizované trestné činnosti.

Podmínky vstupu a pobytu na území ČR
– Vstup a pobyt na území ČR příslušníků ozbrojených sil USA je upravován NATO SOFA.
– Nynější dohoda upravuje i některé další podmínky pro americké vojáky, i podmínky vstupu a pobytu příslušníků civilní složky a závislých osob, od kterých nebude požadováno získání víza v rozsahu slučitelném s českými právními předpisy, včetně předpisů Evropské unie, ani hlášení pobytu v ČR.
– Česká strana prosadila povinnost pro americký personál prokazovat se speciálně vydanou identifikační kartou, potvrzující jejich status osob podléhajících ustanovením dohody. Uvedená identifikační karta bude vydávána českými orgány. Dodavatelům a jejich zaměstnancům nebyly přiznány v této oblasti žádné zvláštní výhody.

Postavení dodavatelů
– Dodavatelé budou vyňati z některých povinností stanovených českými právními předpisy v oblasti zaměstnávání, získávání živnostenských oprávnění a registrace právnických osob, avšak výlučně v souvislosti s prováděním prací na základě smluv s ozbrojenými silami USA, nebo v záležitostech poskytování zboží a služeb ozbrojeným silám USA.

Podmínky dovozu a vývozu
– Dovoz a vývoz věcí jak pro potřeby ozbrojených sil USA, tak pro osobní potřeby jejich personálu a závislých osob je v principu osvobozený od celních poplatků. Ozbrojené síly USA ale musí předložit českým orgánům potvrzení, že takové zboží je dováženo skutečně pro jejich potřebu.

Úprava zdanění aktivit amerických ozbrojených sil a jejich dodavatelů
– Dohoda umožňuje osvobození od DPH, spotřebních daní nebo jiných nepřímých daní zboží a služby pořízené nebo poskytované ozbrojeným silám USA či určené k použití z jejich strany při plnění služebních povinností v souvislosti s výstavbou a provozem radarové stanice.
– Osvobození od nepřímých daní se bude vztahovat i na dodavatele, avšak pouze při nákupu služeb a zboží, pokud budou jednat jménem a výlučně pro potřeby ozbrojených sil USA.
– Z hlediska zdanění fyzických i právnických osob platí nejprve ustanovení NATO SOFA a Smlouvy mezi ČR a USA o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oblasti daní z příjmu a majetku.
– V otázce osvobození od daně z příjmu pro dodavatele ozbrojených sil USA a jejich zaměstnance v případě příjmů plynoucích ze smluv s ozbrojenými silami Spojených států bylo po dlouhých jednáních dosaženo kompromisního textu. Ten přibližuje režim osvobození od daní z příjmů pro kontraktory a jejich zaměstnance režimům, které jsou standardní z pohledu smluv, které mají Spojené státy uzavřeny se zeměmi NATO a dalšími partnery, na jejichž území jsou dislokovány americké ozbrojené síly.
– Režim osvobození od daní z příjmů z činnosti na radarové základně se však bude v omezené míře vztahovat pouze pro americké firmy a jejich zaměstnance, jež jsou podrobeny zdanění těchto příjmů v USA. Ostatní dodavatelé a jejich zaměstnanci budou podrobeny zdanění v ČR dle platné legislativy.

Používání a registrace motorových vozidel
– Americká strana prosazovala výraznou autonomii v této věci, což však z české strany nebylo přijatelné. Kompromisem je řešení, že bude platit proces stejný jako pro diplomatická vozidla zahraničních misí v ČR.
– Dohoda stanoví pojišťovací povinnost pro ozbrojené síly USA a jejich personál pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla.
– České orgány budou uznávat řidičské průkazy vydané vojenskými orgány USA. Současně však mají USA v zakotvenou povinnost zajistit fyzickou a psychickou způsobilost osob k řízení motorového vozidla, a zajistit odpovídající znalost českých dopravních předpisů u těchto osob.

Ochrana životního prostředí a zdraví
– USA se zavazují respektovat příslušné právní předpisy ČR v oblasti životního prostředí, zdraví a bezpečnosti, jakož i příslušné standardizační dohody NATO.
– Při rozhodování, zda uplatňovat americké či české standardy ochrany životního prostředí, se americká strana zavázala uplatňovat ty, které zajišťují větší ochranu.

Pracovněprávní záležitosti
– Pracovněprávní vztahy českých občanů, kteří budou vykonávat práce pro ozbrojené síly Spojených států, se budou řídit příslušnými právními předpisy ČR a platnými bilaterálními dohodami sjednanými mezi ČR a USA, včetně této smlouvy.

Vstup v platnost, doba platnosti a ukončení platnosti Dohody
– Dohoda je sjednána na dobu neurčitou a vstoupí v platnost 30 dnů od data určeného písemně po ukončení vnitrostátních schvalovacích procedur.
– Její platnost může být ukončena kteroukoli ze stran písemnou výpovědí s jednoroční výpovědní lhůtou, v souladu s ustanoveními Dohody mezi ČR a USA o zřízení radarové stanice protiraketové obrany USA v ČR.

Dopad smlouvy na státní rozpočet
– S ohledem na charakter závazků obsažených v Dohodě bude převážná většina výdajů souvisejících s jejím prováděním hrazena z rozpočtu ministerstva obrany.

Soulad dohody s českým a mezinárodním právem
– Obsah je v souladu s ústavním pořádkem a ostatními součástmi právního řádu ČR, se závazky vyplývajícími z členství ČR v Evropské unii a NATO, se závazky převzatými v rámci jiných platných smluv a s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek