Břímě bílého muže

Břímě bílého muže
Proč pomoc Západu třetímu světu selhává?
William Easterly
Nakladatel Academia 2010

Jeho kniha Břemeno bílého muže nese výstižný podtitul Proč pomoc Západu třetímu světu selhává?, který nenechává nikoho na pochybách, že Easterly podrobil tradiční schémata západní politiky pomoci rozvojovým zemím tvrdé kritice.

ANOTACE

William Easterly, profesor ekonomie na New York University, patří mezi přední světové odborníky na problematiku hospodářského růstu a rozvojové pomoci a spolupráce. Jeho přístup k problematice je neschematický a často i velmi kritický k největším světovým institucím, které pomoc rozvojovým zemím zprostředkovávají.

Vychází přitom z vlastních bohatých zkušeností načerpaných zejména v Africe, Latinské Americe a Rusku, kde všude pobýval jako specialista i jako badatel.

Vnímavý český čtenář nepochybně ocení nejen autorův lehký styl, ale i to, nakolik se téma svým způsobem týká i našeho polistopadového vývoje.

William Easterly: Břímě bílého muže. Proč pomoc Západu třetímu světu selhává?, vydání první, název originálu: The White Man´s Burden: Why the West´s Efforts to Aid the Rest Have Done So Much Ill and So Little Good, překlad: Jaroslav Veis, 456 stran, vázaná vazba, Academia 2010.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality