Rusové by chtěli zůstat v Sevastopolu

24.09.2008
čtk

Rusko by chtělo ponechat svou Černomořskou flotilu v ukrajinském přístavu Sevastopolu i po roce 2017, kdy vyprší platnost dosavadní smlouvy o pronájmu tamní základny. Je zároveň ochotno nabídnout za to Ukrajině lepší podmínky. Řekl to ruský ministr obrany Anatolij Serďukov na úterním setkání s novináři, o kterém dnes informovala agentura ITAR-TASS.

Chtěli bychom, aby Černomořská flotila zůstala v Sevastopolu i po roce 2017. Jsme kvůli tomu připraveni předložit soubor návrhů, které by byly výhodné pro obě strany a které by se týkaly jak výše nájemného za základnu, tak rozvoje sociální infrastruktury a spolupráce v oblastech vojensko-průmyslového komplexu, loďařství a dalších, řekl ministr.

Podle smlouvy mezi oběma zeměmi z roku 1997 může Rusko sevastopolské základny využívat do roku 2017. Pronájem dělá 97 milionů dolarů (asi 1,65 miliardy korun) ročně, do čehož je započítáváno i umořování ukrajinského dluhu vůči Rusku za dodávky energie. V době podpisu smlouvy převyšoval ukrajinský dluh vůči Rusku tři miliardy dolarů, napsala ITAR-TASS.

Základna je v posledních letech neuralgickým bodem ve vztazích mezi oběma zeměmi, jejichž cesty se po rozpadu Sovětského svazu rozdělily. Ukrajinští představitelé, kteří chtějí zavést svou zemi do Severoatlantické aliance, možnost prodloužení smlouvy o pronájmu základny Rusku vyloučili. Rusko označuje nynější postoj Ukrajiny za znepokojivý.

Poloostrov Krym, kde Sevastopol leží, je obýván převážně etnickými Rusy. Součástí Ukrajiny se stal v 50. letech, kdy jí ho daroval tehdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov. Po nedávném rusko-gruzínském konfliktu kvůli Jižní Osetii a po ruském uznání nezávislosti této a další gruzínské separatistické oblasti Abcházie se objevily spekulace, že by dalším objektem ruských mocenských ambicí mohl být právě Krym.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek