Polsko navrhlo obnovit cla na dovoz obilí do EU

25.09.2008
čtk

Dovozní cla na obilí zrušila Evropská unie koncem loňského roku. Polsko nyní podalo návrh na jejich obnovení. Důvodem je celosvětový pokles cen díky letošní dobré úrodě.

„Navrhujeme obnovení cel, abychom předešli dalšímu poklesu cen a destabilizaci trhu,“ řekl agentuře PAP nejmenovaný diplomatický zdroj v Bruselu. Podle odborníků nelze reakci na polský návrh odhadnout. Nižší ceny obilí totiž na druhé straně snižují ceny krmiva a masných výrobků.

Polský návrh bude tématem pravidelného zasedání Rady ministrů pro zemědělství a rybolov, které se uskuteční v pondělí 30. září. „Máme neformální podporu několika zemí,“ naznačila polská diplomacie.

Členské země EU koncem loňského roku jednomyslně odsouhlasily zrušení cel s platností do 30. června 2008. Později byla platnost rozhodnutí prodloužena o další rok. Evropská unie ale může clo kdykoli obnovit.

Loňskou úrodu ovlivnilo špatné počasí, růst cen podpořila také rostoucí poptávka po obilí v Číně a Indii a sucho v Austrálii.

Evropská komise doposud chtěla odložit úvahy o znovuzavedení cel teprve skončení žní v celé Unii. „Jsme otevřeni každému návrhu, sledujeme situaci na trhu, ale je těžké říci, jaké padne rozhodnutí,“ uvedl mluvčí komisaře pro zemědělství Michel Mann. Na začátku letošního srpna Evropská komise odhadovala, že letošní úroda bude meziročně o 16 procent vyšší.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek