EU se snaží bránit zanikání jazyků

26.09.2008
čtk

Na světě stojí podle německých vědců každý rok asi 50 jazyků či nejrůznějších dialektů na pokraji zániku.

Ačkoliv zanikání jazyků je přirozený proces, ve 20. století se dramaticky zrychlil. Evropská unie by ráda ohrožené jazyky zachovala. To je jeden z cílů Evropského dne jazyků, který se slaví právě dnes, napsala agentura DPA.

Podle profesora německé univerzity v Münsteru Nikolause Himmelmanna může jazyk zaniknout ve třech generacích. První generace mluví ještě dvěma jazyky, například němčinou a dolnoněmčinou (Plattdeutsch), což je jeden z německých dialektů. Svým dětem ale předá jen němčinu. Druhá generace pak dolnoněmčině ještě rozumí, ale nedokáže v ní hovořit. S nástupem generace vnuků je jazyk již mrtvý, vysvětlil profesor Himmelmann.

V Evropě existuje asi 200 jazyků, což zní v porovnání s celým světem, kde jich je asi 6500, jako velmi malý počet. Souvisí to ale s tím, že v 18. a 19. století evropské státy vytvořily jednotné národní jazyky. Smutným příkladem tohoto počínání je například osud fríských či bretonských jazyků.

Navzdory úpadku některých jazyků a dialektů vznikají také jazyky nové. To je případ různých variant angličtiny. Obyvatelé australské Tasmánie a Severoangličané si pravděpodobně nebudou rozumět, domnívá se Himmelmann.

Evropská unie by ráda působila proti zániku jazyků například v rámci Evropského dne jazyků, který si Evropané pravidelně připomínají 26. září. Společnost pro ohrožené jazyky (GBS), které Himmelmann předsedá, má stejný cíl. Podporuje mimo jiné dokumentární práci, díky které se člověk může naučit staré či polozapomenuté jazyky.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek