Kvalita vody v Dunaji se zlepšuje

26.09.2008
čtk

Množství radioaktivního cesia, které se roku 1986 do řeky dostalo po černobylské jaderné katastrofě, se v letech 1988 až 2007 snížilo desetkrát, řekl dnes novinářům Igor Liška ze sekretariátu Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje.

Kvalita vody v Dunaji se díky mezinárodním snahám zlepšuje, ale v některých aspektech je podle něho ještě co dohánět.

Komise od roku 1998 prosazuje naplňování Úmluvy o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje, kterou podepsalo kromě Evropské unie 13 zemí včetně České republiky. V létě roku 2007 provedla komise průzkum dunajského povodí včetně přítoků, který sledoval jejich hydrologické, chemické a ekologické ukazatele. Celkem bylo prozkoumáno 2600 kilometrů řeky od horního toku v Německu až po deltu v Rumunsku a na Ukrajině. Z české strany se expedice účastnili zástupci Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.

Na horním toku řeky je největším problémem velký počet přehrad, které brání migraci živočichů. Státy na horním toku Dunaje – Německo, Rakousko a Česká republika – by se měly zaměřit na vrácení původní podoby řece, řekl Philip Weller, výkonný tajemník komise. Na dolním toku je voda naopak znečištěná ve vyšší míře, a to zejména kvůli nízké kvalitě vody některých přítoků. Nejhorší je situace na rumunské řece Arges; Bukurešť navíc nemá čističku odpadních vod. Celkově se ale chemické složení vody oproti roku 2001 zlepšilo.

Podle Lišky se kvalita vody v Moravě, která do Dunaje také ústí, za poslední čtyři až pět let díky vybudování mnoha čističek zlepšila. Česká republika byla aktivním členem programu komise. Její úsilí má zásadní vliv na úspěch projektu, řekl Weller.

Povodí Dunaje je druhé největší v Evropě, zahrnuje 19 zemí a má rozlohu přes 800.000 kilometrů čtverečních.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek