Airbus: Čína bude v příštích 20 letech potřebovat 3000 letadel

28.09.2008
čtk

Obrovská poptávka čínských dopravců po nových letadlech na období příštích 20 let by mohla pomoci výrobcům vyrovnat výpadek poptávky od evropských a amerických aerolinek, způsobený současným nejistým ekonomických prostředím.

Uvedl to v rámci Světového ekonomického fóra v severočínském přístavním městě Tchien-ťin generální ředitel Airbusu Thomas Enders.

Airbus v Tchien-ťinu dnes také formálně zahájil výrobu ve své továrně, která je prvním montážním závodem firmy mimo Evropu. Airbus se dohodl na výstavbě továrny v roce 2006 a doufá, že se mu díky tomu podaří zvýšit prodej v zemi.

Firmy Boeing a Airbus v uplynulých třech letech nashromáždily zakázky na téměř 7000 nových tryskových letounů, a to zejména díky poptávce leteckých společností mimo Spojené státy. Obě firmy tvrdí, že mají na téměř tři roky vyprodáno.

Situace na trhu se však začíná měnit, protože vysoké ceny ropy podkopávají ekonomické základy letecké přepravy. Některé letecké společnosti také kvůli rostoucím nákladům na pohonné hmoty a poklesu poptávky podnikají kroky směřující k odkladu či úplnému zrušení zakázek na nová letadla.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek