Běloruská opozice žádá EU, aby neuznala výsledek voleb

29.09.2008
Euractiv

Představitelé běloruské opozice včera vyzvaly Evropskou unii, aby neuznala výsledky šestidenních parlamentních voleb, které skončily tuto neděli a v nichž spojenci prezidenta Alexandera Lukašenka, který je označován za posledního evropského diktátora, získali všech 110 parlamentních křesel.

Ve snaze přesvědčit svět o tom, že se Bělorusko mění, Lukašenko umožnil účast ve volbách 70 opozičním kandidátům z celkových 263 kandidátů. Ve ostrém projevu, který přednesl před začátkem hlasování, Lukašenko uvedl, že proti účasti opozice v Parlamentu nic nemá, ale je proti jakékoliv opozici, která je financovaná ze západu.

Západní média informovala o tom, že v Minsku visí předvolební plakáty opozice, ale analytici varovali před předčasným optimismem.

Volby v zemi sledovala více než tisícovka mezinárodních pozorovatelů. Pozorovatelé OBSE dnes mají zveřejnit zprávu o tom, zda volby byly skutečně svobodné, jak Lukašenko před jejich zahájením sliboval.

Evropská unie a Spojené státy dokonce začaly zvažovat odstranění sankcí a zlepšení vztahů s Minskem poté, co běloruské úřady před nedávnem propustily z vězení bývalého prezidentského kandidáta opozice Alexandera Kozulina.

Kozulin, kterého běloruské soudy odsoudily k pěti letům vězení za protesty proti znovuzvolení Alexandera Lukašenka prezidentem v roce 2006, u voleb novinářům sdělil, že se jich účastní pouze proto, aby „mezinárodnímu společenství ukázal, že volby jsou podvod. Dodal, že má „dostatek informací a důkazů k tomu, aby své tvrzení dokázal.

Místopředseda Běloruské lidové fronty Vincuk Vjačorka, zdůraznil, že vzhledem k tomu, že ve volebních komisích neseděli zástupci opozice, nebylo možné očekávat, že bude výsledek sčítání poctivý. Další představitelé opozice poukazují na skutečnost, že předběžné hlasování, které začalo v úterý, dalo úřadům příležitost k podvodům.

Francouzská nezisková organizace Reportéři bez hranic uvádí, že kritici prezidenta Lukašenka neměli během kampaně přístup do médií.

Další články najdete na www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek